19/4/13

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ

 Στο θεσμό της διαμεσολάβησης θα υπάγονται  αναγκαστικά εφεξής οι αιτήσεις που θα αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ολοκληρώσει και σύντομα θα αποστείλει στο υπουργείο ανάπτυξης σχέδιο διατάξεων με τις οποίες προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία στις έδρες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις που αφορούν ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.


Σκοπός της υπαγωγής στο θεσμό της διαμεσολάβησης είναι αφενός η μείωση του φόρτου των δικαστηρίων από τη σωρεία αιτήσεων που εκκρεμούν και αφετέρου η ταχύτερη εκδίκασή τους.

Σημειώνεται πως επί του παρόντος για τον προσδιορισμό εκδίκασης των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία μπορεί να ξεπεράσει και την τετραετία.

Σύμφωνα τις διατάξεις του υπουργείου δικαιοσύνης η εδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους.

Το κόστος, σε αντίθεση με την ισχύουσα διαδικασία, θα είναι ελάχιστο.

Ο επιδιωκόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης, ενώ όσο αυτή (η διαπραγμάτευση) διαρκεί θα αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να ενταχθούν και εκκρεμείς υποθέσεις.

 

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: