26/5/13

ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ (!!!)


Για ισχυρές τάσεις μεταστροφής του Βερολίνου στο θέμα της λιτότητας μιλά στην αυριανή του έκδοση το περιοδικό «Spiegel». Δημοσιεύει μεταξύ άλλων επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον υπουργό
Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, με την οποία ο πρώτος ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν, και σε διμερές επίπεδο σε θέματα ανάπτυξης, μέσω του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος επενδύσεων (KfW).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη» ενώ η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη και με νέα δισεκατομμύρια προς τις χώρες πόυ βρίσκονται σε κρίση.
Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συντάκτες του κειμένου, οι οποίοι προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».
«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι από τη βοήθεια αυτή μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα».

H τράπεζα KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.
Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν «εσωτερικό» φάκελο της καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.

«Ο απολογισμός αυτός επρόκειτο να αποδείξει πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματά του ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
«Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) αναλυτών ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνεται στο άρθρο.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: