8/5/13

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΘΑ ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ... ΥΠΟΠΤΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ !!!

Διασταυρώσεις στοιχείων με το πόθεν έσχες

Με νέου τύπου ελέγχους κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε ελεύθερους επαγγελματίες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, μετά από σχετική εισήγηση της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» ύποπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών, με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου.

Με βάση τη διαδικασία αυτή θα επιλεγούν εκείνοι που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα για την ειλικρίνεια του εισοδηματικού και περιουσιακού τους προφίλ στην Εφορία, με το βάρος να πέφτει ασφαλώς στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, αφού καταγράφοντας επακριβώς το ύψος των δανείων και των αγορών με πιστωτικές κάρτες του κάθε δανειολήπτη, μπορούν να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος της τοκοχρεολυτικής δόσης που καταβάλλει και να τη συγκρίνουν με τα δηλωμένα εισοδήματά του, και αν αυτά είναι μικρότερα ή οριακά μεγαλύτερα από αυτήν, τότε θα θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία από τις τραπεζικές συναλλαγές θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μίας πλήρους εικόνας για την πραγματική δαπάνη που κατέβαλε κάποιος για την αγορά ενός ακινήτου, αφού υπάρχουν φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν ένα «παραθυράκι» για να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες», εμφανίζοντας στην Εφορία ότι αγόρασαν το ακίνητο εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δάνειο, διατηρώντας «αόρατα» τα χρήματα που κατέβαλαν για την απόκτησή του, αφού η εμπορική αξία του ακινήτου είναι αισθητά μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.

Πέρα όμως από τα στοιχεία των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα «πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων», όπως το είδος, η έδρα και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η οικογενειακή κατάσταση, η ρευστότητα και η οικονομική θέση του φορολογούμενου, καθώς και στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις (πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.α.). 
 
 newsbeast.gr

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: