3/5/13

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 Σύγχυση με ορατή την απειλή της στάσης πληρωμών από τη χώρα μας φαίνεται ότι επικρατεί στο ευρωσύστημα, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα

της διευθέτησης της μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλεπόταν μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας θα είχε διευκόλυνση 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 και 2014, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ θα ήταν μόνο για φέτος.


Ωστόσο, για την ενεργοποίηση αυτής της απόφασης, οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θα έπρεπε να είχαν τυπικά συνυπογράψει τις αποφάσεις του Eurogroup, κάτι όμως που ποτέ δεν έγινε. Έτσι, έως τις 20 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τη λήξη ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η η δόση του 1,8 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο. Γι' αυτό το λόγο η τρόικα έχει προτείνει μέσα στον μήνα την έκδοση έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, για να επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα.


Παράλληλα, υπήρξαν συζητήσεις να εγκριθεί διπλή δόση από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα στις 13 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup για τη δόση των 4,2 δισ.
Αυτή η "σύγχυση" ήδη έχει ανατρέψει τον σχεδιασμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να αναζητά επιπλέον πόρους.


ΠΗΓΗ:http://www.bankingnews.gr


Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: