4/5/13

40% ΠΤΩΣΗ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΑΛΛΑ ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ... ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΤΩΡΑ

Η μεγάλη έξοδος της Παρασκευής, η 100% πληρότητα στα πλοία προς Κυκλάδες, ο συνωστισμός στα ΚΤΕΛ, έδωσε το έναυσμα της αισιοδοξίας, ότι ο Έλληνας μπορεί πλέον να ανταποκριθεί
οικονομικά σε ένα ξένοιαστο τριήμερο.

Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι ο Γολγοθάς είναι ακόμη μακρύς. Το Πάσχα των Ελλήνων είναι ένα τριήμερο διάλειμμα από τα προβλήματα της επιβίωσης, ένα διάλειμμα που πραγματοποιείται με πολλές δυσκολίες και... ευρηματικότητα.

Η μεγάλη έξοδος

Η μεγάλη έξοδος από το κλεινόν άστυν την Παρασκευή, ήταν απλά η μετατόπιση του όγκου των επιβατών από τις προηγούμενες σε μία μόνο ημέρα. Η απεργία της Πρωτομαγιάς που συνέπεσε με τη Μεγάλη Τετάρτη και παρά τη μεταφορά της από την κυβέρνηση στις 7 Μαΐου, δυσκόλεψε τις μετακινήσεις και της Μεγάλης Πέμπτης, αφού πλοία, τραίνα και ΚΤΕΛ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν δρομολόγια για να «βγει» το πρόγραμμα. Η απεργία του ΟΣΕ που εξαγγέλθηκε και για το τριήμερο του Πάσχα -από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα- προκάλεσε συμφόρηση τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, τα δρομολόγια των οποίων ήταν μειωμένα σε σχέση με τις άλλες χρονιές, όπως αποκάλυψε στο newpost ο πρόεδρος των εργαζομένων ΚΤΕΛ Κωνσταντίνος Ξύδης.

Από τις εθνικές οδούς τα οχήματα πέρασαν τις εξόδους της πόλης από το πρωί έως και το βράδυ της Παρασκευής. Τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση ήταν πολύ αραιή. Η αύξηση του όγκου των οχημάτων μετράται σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αν δούμε τα στοιχεία, όμως, θα ανακαλύψουμε απλά έφυγαν περισσότεροι από περσι. Το 2012 η έξοδος του Πάσχα ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2011 κατά 25% . Αντιστοίχως το 2011 ήταν μειωμένη κατά 14% σε σχέση με το 2010. Σίγουρα ήταν μια μεγάλη έξοδος που δίνει τον τόνο της αισιοδοξίας, όμως στα επίπεδα του 2009 δύσκολα θα φτάσουμε. Κι ενώ ο κόσμος έφυγε, είναι σαφές ότι δεν πήγε στα ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι, όχι μόνο στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική χώρα, έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις τιμές, έχουν ξεκινήσει το χορό των προσφορών, η κίνηση όμως είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κίνηση στην αγορά

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η «Βαρβάκειος» αγορά ήταν γεμάτη. Θύμιζε κάτι από την παλιά εκείνη εικόνα της, με τους ζαλισμένους καταναλωτές να πέφτουν κυριολεκτικά ο ένας επάνω στον άλλον. «Μα δεν ψωνίζουν, μόνο κοιτάνε», λέει στο newpost ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Κλεάνθης Τσιρώνης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του, η κατανάλωση σημείωσε φέτος πτώση που ξεπέρασε το 40%. «Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδαν δεν υπήρξε συνάδελφος που να πουλήσει ολόκληρο αρνί. Φέτος θα κάνουμε Πάσχα.. με παϊδάκια», λέει ο κ. Τσιρώνης.

Ντίνα Καραμάνου

 Πηγή lougantina.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: