7/4/13

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΤΑ ΖΩΝΑΡΙΑ


Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών με την εκτίναξη των "κόκκινων δανείων" θεωρώντας επείγουσα  την αντιμετώπιση του φαινομένου.  Σημειώνεται ότι 1 στα 4 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετείται εκτοξεύοντας το ύψος των κόκκινων δανείων στα 52 δισ. ευρώ.Έτσι, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν την υπαγωγή περισσότερων πολιτών στη ρύθμιση
χωρίς ωστόσο να αυξηθεί το κόστος για τις τράπεζες. Η ρύθμιση που προτείνουν είναι λιγότερο ευνοϊκή, καθώς ζητούν επιτόκιο υψηλότερο από το 1,5% που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την 4ετή περίδο χάριτος, ενώ εναλλακτικά προτείνουν κατά την περίοδο χάριτος να μην καταβάλλονται μόνο τόκοι αλλά να αποπληρώνεται και μέρος του κεφαλαίου.
Επιπλέον, οι δανειστές εκφράζουν ακόμη φόβους ότι η προώθηση της ρύθμισης για τα δάνεια, ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για ανάλογα αιτήματα και από τους επαγγελματίες και ζητούν δικλείδες ασφαλείας ενώ επιμένουν στην προώθηση της ρύθμισης μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθως εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων.
Πάντως, και παρά τις αλλεπάλληλες επαφές των δυο πλευρών, ανοιχτό παραμένει το θέμα του υπολοίπου των δανείων που θα παραμένει ανεξόφλητο πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, με την τρόικα να ζητά αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρω και να ζητά διευκρινίσεις για το αν το υπόλοιπο θα αφορά σε ένα η περισσότερα δάνεια. Το υπουργείο Ανάπτυξης απο την πλευρά του επιμένει στη αύξηση του ορίου έως τις 180.000 ευρώ, προκειμένου να μην εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρύθμιση αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον 110.000 δανειολήπτες ενώ το κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: