30/4/13

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΛΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ !

Βρετανικό δημοσίευμα φέρει τη βασίλισσα της Αγγλίας να επιθυμεί να αποκτήσει ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, με την τοπική κοινωνία να αντιδράει ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.




Το ενδιαφέρον της βασίλισσας Ελισάβετ φέρεται να έχει προκαλέσει το ανάκτορο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Το ανάκτορο έχει... διπλή σημασία για τον βρετανικό θρόνο καθώς εκεί γεννήθηκε ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππας της Βρετανίας, ενώ είχε κτισθεί από τον άγγλο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους "το ανάκτορο της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος, διατίθεται προς πώληση. Το ίδιο και μια παραθαλάσσια έκταση στην Κέρκυρα, για την οποία η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της λέει ότι βρίσκεται δίπλα σε ιδιοκτησία της δυναστείας των Ρόθτσιλντ".
Όπως αναφέρει το Έθνος η έκταση αυτή είναι η Κασσιόπη, που έχει δοθεί για 99 χρόνια σε αμερικανικό fund, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό για πώληση του εμβληματικού Μον Ρεπό, που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες - κυρίως από τη Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία μεγαλοπρεπή έπαυλη, την οποία έχτισε για θερινή κατοικία ο άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων από το 1831 για χάρη της συζύγου του, Κερκυραίας, Νίνας Παλατιανού.

Η θερινή κατοικία των ελλήνων βασιλέων
Μετά την Ένωση με την Ελλάδα, ο δήμος Κέρκυρας είχε παραχωρήσει το Μον Ρεπό στους έλληνες βασιλείς που το χρησιμοποιούσαν επίσης ως θερινή κατοικία. Μάλιστα το όνομα του, το έλαβε από τον Γεώργιο Α' που το αποκαλούσε έτσι δηλαδή "Mon Repos" (γαλλικά: η ανάπαυσή μου). Στο παλάτι αυτό γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.


Επιστροφή στο δήμο Κέρκυρας
Με τη Μεταπολίτευση η έκταση επιστράφηκε στο δήμο της Κέρκυρας, ωστόσο τον διεκδίκησε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως προσωπική και οικογενειακή περιουσία. Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, η Δικαιοσύνη το απέδωσε στον κερκυραϊκό λαό, το 1991.
Παράγοντας που ασχολείται με το real estate στην Κέρκυρα και γνωρίζει καλά την ιστορία του ακινήτου αναφέρει ότι πρόκειται για "προβοκατόρικο" άρθρο που βολιδοσκοπεί το αν είναι δυνατή η αγορά. Το δημοσίευμα, αναφέρει ο ίδιος, πιθανότατα εκφράζει την επιθυμία του Μπάκιγχαμ να αποκτήσει το Μον Ρεπό.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω θα σκόνταφταν ούτως ή άλλως στην τοπική κοινωνία που έδωσε μεγάλο αγώνα για να παραμείνει δημόσιο το πανέμορφο κτήμα των 250 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν και σημαντικά αρχαία μνημεία και το πολυτελές ανάκτορο.

 
greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: