4/1/13

ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ


  Με αρκετό κρύο θα γίνει ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων, καθώς χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά,
τους ισχυρούς βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Ειδικότερα, το Σάββατο στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές, κυρίως από τις βραδυνές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα, κατά τόπους θα ενταθούν και προβλέπεται να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, κυρίως στα βόρεια.
Την Κυριακή, ανήμερα των Θεοφανείων, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.
Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5-7 Μποφόρ και στο Αιγαίο 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.
Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη. Δεν αποκλείεται την Κυριακή να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο γύρω από την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιόνια φαίνεται πως θα δούμε στην Πεντέλη, την Πάρνηθα, ακόμα και τη Μαλακάσα.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει την Κυριακή στην Αττική ως τους έξι με επτά βαθμούς Κελσίου στα βόρεια του νομού και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς, με την αίσθηση ωστόσο του κρύου πολύ πιο έντονη, λόγω των βόρειων ανέμων.
Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν το βράδυ της Κυριακής στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα σταματήσουν, με τη Δευτέρα να παραμένουν όμως οι βοριάδες και το τσουχτερό κρύο.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, φαίνεται πως η ύφεση της κακοκαιρίας θα είναι πρόσκαιρη, με ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας να κάνει την εμφάνισή του ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Θα υπάρξουν και πάλι χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ την Τρίτη τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους αι στα ημιορεινά και ορεινά της Αττικής.
Το τσουχτερό κρύο φαίνεται να διαρκεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: