10/1/13

ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΣΑΞΩΝΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 51 ΕΚ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !!!

Τη δημοτική παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου καίει στην κατάθεσή του για το οικονομικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 51,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Στη δημοτική παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατέληγαν χρηματικά ποσά που υπεξαιρούνταν το πρώτο διάστημα του οικονομικού σκανδάλου ύψους 51,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα χρήματα παραλάμβανε σε πλαστικές σακούλες ο Μιχάλης Λεμούσιας, άλλοτε πανίσχυρος γενικός γραμματέας στον δήμο και επί χρόνια εξ απορρήτων του πρώην δημάρχου, ενώ για την υπόθεση φέρονται να ήταν ενήμεροι αντιδήμαρχοι και διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών. Όλα αυτά υποστήριξε χθες κατά την απολογία του στη δίκη για το σκάνδαλο ο κεντρικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από εντάσεις, ακόμη και προπηλακισμούς. Μετά την αποχώρηση των δικαστών από την έδρα, σύζυγος κατηγορούμενου υπαλλήλου, τον οποίο ο Σαξώνης είχε εντάξει με την απολογία του στον πυρήνα των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, επιτέθηκε στον πρώην ταμία. Τον έπιασε από τον γιακά και ζήτησε με δάκρυα στα μάτια να πει την αλήθεια. Βουρκωμένος αποχώρησε από τα δικαστήρια και ο Π. Σαξώνης.
«Την άνοιξη του 1999, λίγο μετά τη έναρξη της θητείας Παπαγεωργόπουλου, ο Λεμούσιας με κάλεσε στο γραφείο του. Ρώτησε ανοιχτά πώς θα μπορούσα να εκταμιεύσω χρήματα χωρίς να το αντιληφθεί κανένας» ξεκίνησε την απολογία του ο πρώην ταμίας.
- «Ψεύδεσαι ασύστολα» φώναξε από το εδώλιο ο Μ. Λεμούσιας.
«Μου είπε ότι τα χρήματα ήταν για τη δημοτική παράταξη Αναγέννηση του δημάρχου» συνέχισε ο Σαξώνης. Με συμβούλεψε να μην ανησυχώ, λέγοντας ότι θα γνωρίζουν όσοι πρέπει. "Εγώ ασκώ διοίκηση, όχι ο Παπαγεωργόπουλος. Και στην Αναγέννηση, πάλι εγώ. Εχουμε κοινό λογαριασμό με τον δήμαρχο"».
Ο πρώην ταμίας ήταν πιο αποκαλυπτικός στη συνέχεια. Υποστήριξε ότι κρατούσε μετρητά από τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και από τους φόρους. Στον δήμο προσκομίζονταν ψεύτικες αποδείξεις ότι δήθεν τα Ταμεία ήταν τακτοποιημένα, ενώ ο ίδιος άρχισε να πλαστογραφεί παραστατικά της Εφορίας. «Δεν με ενοχλούσε κανένας. Από προϊστάμενο οικονομικής υπηρεσίας ακούστηκε η φράση "πρώτα ο Παναγιωτάκης θα παίρνει λεφτά"» ανέφερε.
- «Λες ψέματα, γιατί σε τσουβάλιασα» τού φώναξε ο Λεμούσιας, που σηκώθηκε από το εδώλιο και κάθησε για λίγο στο ακροατήριο, «για να μην κάνω καμιά τρέλα» είπε.
Ο Σαξώνης συνέχισε, περιγράφοντας ότι μετά το 2001 τα  χρήματα που έβγαιναν από το ταμείο του δήμου αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. «Ζητούσε ολοένα περισσότερα χρήματα. Από τις 170.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο φτάσαμε στις 300.000 ευρώ μόνο για έναν μήνα. Κατάλαβα ότι τα χρήματα δεν προορίζονταν για την Αναγέννηση» είπε.
Και όταν ρώτησε αν γνώριζε το μεγάλο κόλπο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η απάντηση του Λεμούσια φέρεται να ήταν: «Δεν θέλει να ξέρει από πού προέρχονται τα παράνομα χρήματα. Θέλει μόνο να τα βρίσκει στο γραφείο του…».

Ο μονόδρομος. Για τον πρώην ταμία η συνέχεια έμοιαζε μονόδρομος. «Φτάσαμε στα 2,5-3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κι άρχισα να κρατάω το 10% των χρημάτων για μένα» είπε, υπολογίζοντας το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης στα 18-20 εκατ. ευρώ.
Ο Σαξώνης χαρακτήρισε ρόδινη εκείνη την περίοδο, καθώς, όπως είπε, ούτε οι ελεγκτικές Αρχές ούτε οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωναν κάτι ύποπτο. Υποστήριξε ότι έδινε τα χρήματα στον Λεμούσια σε πλαστική σακούλα («σαν ταινία», σχολίασε ο πρόεδρος), ότι έπαιζε μέρος των χρημάτων στο Χρηματιστήριο και ότι από το 2006, οπότε οι σχέσεις Λεμούσια -Παπαγεωργόπουλου ψυχράθηκαν, «είχε την αίσθηση ότι χρήματα σταμάτησαν να πηγαίνουν στον δήμαρχο».
Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο υποστήριξε, επίσης, ότι διασκέδαζε στο νυχτερινό κέντρο που ήταν ο ίδιος μέτοχος («εγώ τον υποδέχτηκα και τον έβαλα να καθήσει στο τραπέζι») και στο οποίο εργαζόταν ως πορτιέρης ο δημοτικός σύμβουλος και σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος («ήμασταν στο ίδιο γραφείο με τον Γρέγο, έβλεπε να κλειδώνω τα χρήματα στο συρτάρι»). Ο Σαξώνης κατέθεσε ότι για την υπεξαίρεση γνώριζαν οι αντιδήμαρχοι Γερογιάννης και Τσουρέκας (ο δεύτερος πέθανε πριν τη δίκη), αντίθετα απάλλαξε τους άλλους δύο κατηγορούμενους αντιδημάρχους Θ. Αθανάσαρο και Μ. Ζορπίδη.
Ο πρώην ταμίας περιέγραψε και το τέλος του σκανδάλου. Στις αρχές του 2008, το Ταμείο Δημοτικών Υπαλλήλων ενημέρωσε ότι δεν είχαν καταβληθεί πληρωμές δύο μηνών. Ο νέος προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, επίσης κατηγορούμενος, φέρεται να ζήτησε από τον Σαξώνη «να σταματήσει τα πάντα». Εκείνος απευθύνθηκε αμέσως στον Λεμούσια. «"Δεν ξέρω τίποτα, βρες τα με τον δήμαρχό σου", μου είπε» σημείωσε. Και την επόμενη μέρα, ο Παπαγεωργόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου αποκαλύπτοντας την υπόθεση.
ΤΑ ΝΕΑ



Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: