10/12/12

Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ...


Η κεντρική τράπεζα της χώρας παραδέχεται ότι η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι εκτιμάτο μέχρι σήμερα και προέβλεψε συρρίκνωση το 2013, ενώ το έλλειμμα του
προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το όριο του 3%.
Οι δύο αυτές αρνητικές προβλέψεις «προκαλούν πονοκέφαλο» στον Μαρκ Ρούτε. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους της Αγκελα Μέρκελ για την ανάγκη επιβολής μέτρων λιτότητας σε όσες χώρες παρεκκλίνουν των στόχων.
Η νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται επέβαλε περικοπές περίπου 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομία εντός στόχων, αλλά -όπως φαίνεται- χωρίς αποτέλεσμα.
Η εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί, αλλά μόνο μέχρι το 3,5%, από 4,1% φέτος, αντί για το αρχικά προβλεπόμενο 2,9%. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ της χώρας αντί να αυξηθεί κατά 0,6% θα συρρικνωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.
Η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης μετατέθηκε για το 2014 και εκτιμάται σε 1%, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2%.
Η ολλανδική οικονομία, πέμπτη σε μέγεθος στην Ευρωζώνη και εκ των βασικών οικονομικών του ευρώ, αντιμετωπίζει κρίση στην αγορά ακινήτων, συρρίκνωση στις καταναλωτικές δαπάνες, βουτιά στις εξαγωγές και λιτότητα στο εσωτερικό.
Το τρίτο τρίμηνο φέτος σημείωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 1,1% σε ετήσια βάση, επίδοση χειρότερη της Ισπανία, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας το ίδιο διάστημα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: