13/11/12

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ...

 Γαλλογερμανικός πόλεμος ξέσπασε με αφορμή την πρόθεση του Βερολίνου να βάλει στο... μικροσκόπιο τη γαλλική οικονομία.
Πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο ανέφεραν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους πέντε
«σοφούς» της κυβέρνησης Μέρκελ να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάρτισης μελέτης για την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Γαλλίας.
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από τη γερμανική πλευρά αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν υπάρχει «καμία παρεξήγηση» μεταξύ των δύο χωρών, η προσοχή στρέφεται στην αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ. Αν δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος υποταχθεί ή αν εναντιωθεί στις τάσεις ηγεμονισμού που επιδεικνύει το Βερολίνο.
Οπως πολλοί υποστηρίζουν, και μόνο η διαρροή της πληροφορίας που προκάλεσε αναμπουμπούλα συνιστά επίδειξη δύναμης της καγκελαρίου έναντι του Φρανσουά Ολάντ και έμμεση προτροπή να κινηθεί στα χνάρια του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί. Να πάει δηλαδή με τα... νερά της, ειδάλλως η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας απειλεί να παρέμβει, όπως ακριβώς έκανε με τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.
Ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει πλέον μεταξύ των δύο εταίρων είναι το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation με τίτλο «Βερολίνο προς Παρίσι: Προσοχή!» και υπότιτλο «Στη Γερμανία δεν κρύβουν πλέον όλο το κακό που σκέφτονται για την οικονομική πολιτική της Γαλλίας και χτυπούν καμπανάκι για τις απειλές που αυτή θα μπορούσε να επιφέρει στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα γερμανική αδιαλλαξία, στον πιο στενό εταίρο της αυτήν τη φορά, δεν αποτελεί μονάχα μια πισώπλατη μαχαιριά στον Φρανσουά Ολάντ για να εξουδετερώσει πολιτικά τη Γαλλία στους συσχετισμούς της Ευρωζώνης, αλλά αποτελεί επίσης μια ανοικτή προτροπή στις αγορές να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας και στους οίκους αξιολόγησης να την υποβαθμίσουν.
Την ίδια ώρα, όμως, η κίνηση του Βερολίνου -που εξακολουθεί να λέει όχι στα ευρωομόλογα και την αμοιβαιοποίηση του χρέους- κάθε άλλο παρά «ήρεμη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η φθίνουσα πορεία της γαλλικής οικονομίας, τη στιγμή που η Ισπανία οδηγείται στο μνημόνιο, η Ιταλία δίνει μάχη για να μη γίνει ο επόμενος στόχος των αγορών και τα ζητήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας παραμένουν άλυτα, διατηρεί ζωντανό τον κίνδυνο ενός ντόμινο που θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα και τη γερμανική οικονομία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Liberation αλλά και πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, ο κ. Σόιμπλε έθεσε το ζήτημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της γενικότερης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας πριν από λίγες ημέρες, όταν συναντήθηκε με τους πέντε σοφούς.
«Η ανησυχία αυξάνεται, δεδομένης της έλλειψης δράσης από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά αλλαγές στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των ανεξάρτητων συμβούλων, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την προτροπή Σόιμπλε και αν το κάνουν πιθανότατα θα συντάξουν τη μελέτη από κοινού με κάποιο γαλλικό ίδρυμα.
Παρ' όλα αυτά είναι σαφές ότι οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι ανησυχούν για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τη γερμανική οικονομία που παρουσίασαν την προηγούμενη Τετάρτη, οι πέντε «σοφοί» αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας αποτελεί πηγή ανησυχίας, δεδομένων των υφεσιακών τάσεων που επικρατούν στην Ευρωζώνη, και αμφιβάλλουν κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Ολάντ επαρκούν προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Και όπως υποστηρίζει ο κ. Φελντ: «Προς το παρόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία. Αντιθέτως, είναι η Γαλλία, διότι δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και μάλιστα κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

 ethnos.gr
Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: