23/11/12

ΒΟΜΒΑ !! ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ 6% ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

Και νέα μείωση στα εισοδήματα των Ελλήνων κατά το 2013 βλέπει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Ελληνική οικονομία, τα οποία, όπως αναφέρεται έχουν ήδη μειωθεί κατά 22% τη διετία 2011 - 2012. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μείωση έγινε... το 2012
(-13%, σε ετήσια βάση, σε σχέση με -4,7% το 2011 και -5,3% το 2010), ενώ υπολογίζεται ότι τα εισοδήματα θα μειωθούν περαιτέρω κατά σχεδόν 6% το 2013.

Οι μειώσεις αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς την ίδια ώρα οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά υψηλές, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και την ανοδική πορεία των τιμών εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων πολυεθνικών εταιριών, που συνδυάζονται με την περιορισμένη ελληνική παραγωγή.

Σημειώνεται ότι μόνο κατά την τελευταία διετία, οι τιμές πολλών βασικών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί κατά 27,6%, ενώ ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο ήταν 5%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει την διόλου τιμητική πρωτιά σε ό,τι έχει να κάνει με την ακρίβεια στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχετική λίστα που καταρτίζει η Eurostat!

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου διαθέσιμα εισοδήματα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 0,67% σημειώθηκε τον Οκτώβριο στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων.

Στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι η προσαρμογή της αγοράς εργασίας μετά από μια σχετικά ήπια εκκίνηση το 2010 ήταν εξαιρετικά βίαιη το 2011 και το 2012. Μάλιστα, μέσα σε μια τριετία το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες, με τις συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας να υπερβαίνουν τις 750 χιλιάδες, δηλαδή περισσότερο από το 17% του εργατικού δυναμικού. Και φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των απωλειών θέσεων εργασίας ήρθε από τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο συγκεκριμένα το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει το 33%.

Στην έκθεση της Τράπεζας, πάντως, σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την ταχεία προσαρμογή στο κόστος εργασίας, οι τιμές καταναλωτή επέδειξαν αξιοσημείωτη ακαμψία εμφανίζοντας ακόμη και ανοδικές τάσεις, και μόνο το 2012 άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών, οι οποίες ήταν πιο εμφανείς σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, ειδικά σε τομείς υπηρεσιών.

Πάντως, οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να μειωθούν σωρευτικά κατά σχεδόν 5% την επόμενη διετία, ενώ εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα κυμανθεί στο -6,7% το 2012 και στο -4,7% το 2013.
eklogika.gr



Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: