14/6/12

ΚΑΙ Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑNΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ...?

 Λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού της και προβλημάτων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποκλείεται η Σλοβενία να
αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως έκανε πρόσφατα η Ισπανία, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.

Τα επισφαλή δάνεια στις σλοβενικές τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή είναι παρόμοια με της Ισπανίας, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, επειδή το 8,37% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών, ποσό 150 δισ. ευρώ ήταν επισφαλή, αναφέρει η εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Η σλοβενική κυβέρνηση επιθυμεί να ανακεφαλαιοποιήσει το συντομότερο δυνατό τη Nova Ljubljanska Banka (NLB) με την οποία υπάρχουν δυσκολίες, λόγω μικρού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, και κεφάλαια χρειάζονται επίσης η Nova Kreditna Banka Maribor (ΝΚΒΜ), στην Abanka Vipa και άλλες μικρότερες τράπεζες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 Ο οικονομολόγος Πρίμοζ Τσεντσέλι δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τη Σλοβενία θα ήταν αρκετοί πόροι 3,5 δισ. ευρώ ώστε να επιλύσει προσωρινά τα προβλήματα των τραπεζών της. Η βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο για τη διάσωση του ευρώ θα ήταν η φθηνότερη λύση, εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ
 enikos.gr/economy/

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: