11/1/13

ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΕΚΑΠ

Εντός των προσεχών ημερών η ανακοίνωση

«Φαβορί» που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα είναι η μοναδική εναπομείνασα εταιρεία, που διεκδικεί το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό της
καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, η Τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., η οποία πιθανότατα θα συνεταιριστεί στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό με την εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ.

Όπως πρώτη έγραψε η «Η» από τις 16 Νοεμβρίου, η Τουρκική επιχείρηση ήταν η μόνη, που απέμεινε, από τις πέντε εταιρείες, που στις 20 Σεπτεμβρίου εισήλθαν στην πρώτη φάση του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ, η οποία είναι στην κατοχή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Το «δέσιμο» της ΣΕΚΑΠ και της Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat AS είναι παλαιό, καθώς η δεύτερη απορροφά πάνω από το 50% των εξαγωγών της πρώτης εδώ και πολλά χρόνια και γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα της ελληνικής βιομηχανίας.

Η πιθανή συνεργασία με την ΕΛΓΕΚΑ, εφόσον ευοδωθεί η πώληση της ΣΕΚΑΠ στην Τουρκική επιχείρηση, εκτιμάται ότι ίσως αποσβέσει τις αντιδράσεις στη Θράκη, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από το γεγονός πως μία εταιρεία από τη γειτονική χώρα αγοράζει μία ελληνική, που έχει την έδρα της σε μία περιοχή με έντονο το μειονοτικό στοιχείο.

Ωστόσο, η ΕΛΓΕΚΑ με επιχειρηματικούς όρους αναμένεται να συμβάλλει στο όλο εγχείρημα με την ανάληψη των υπηρεσιών logistics της ΣΕΚΑΠ από εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο της εισηγμένης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην προώθηση της όλης διαδικασίας, καθώς στο μεσοδιάστημα η ΣΕΚΑΠ παραπαίει χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαιο κίνησης και με απλήρωτους τους εργαζόμενους τους δύο μήνες.

Πριν από λίγες ημέρες κατέστη εφικτό να εξασφαλίσει εμπράγματες εγγυήσεις της τάξης των 4,5 - 5 εκατ. ευρώ (έναντι περιουσιακών στοιχείων της), οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορεί να εκτελωνίζει.

Πάντως, ο υποψήφιος επενδυτής χρειάζεται να διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοοικονομική ετοιμότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνιμουμ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και να δεσμευτεί σε ένα πλάνο επενδύσεων με κόστος από 5 έως 10 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΚΑΠ παρουσίασε μεγάλες ζημίες, τόσο το 2010 όσο και το 2011, με τα σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματα της να διαμορφώνονται στη διετία σε πάνω από 33 εκατ.

imerisia 



Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: