17/6/12

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξο­δα… Κάποιοι, ωστόσο, από τους εταί­ρους - «φίλους» μας επιλέγουν να ξε­χνούν ότι η Ελλάδα είναι ένα συντεταγ­μένο κράτος και, αντίθετα, μας
αντιμετωπίζουν ως νεοαποικία.
Το μάλλον ανησυχητικό, αυτήν τη φορά, είναι ότι...
δεν περιορίζονται στις συνήθεις αυθαίρε­τες και απλουστευτικές συγκρίσεις, βρίσκοντας αναλογίες στην παρούσα κατάσταση της χώρας μας με την ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε της επταετίας, αλλά εξετάζουν πλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το παρατηρητήριο German Foreign Policy.com, πιθανά σχέδια ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης (!) στην Ελλάδα, την επομένη της εξόδου της χώρας από το ευρώ, με πρόσχημα την αποτροπή στρατιωτικού πραξικο­πήματος.
Το German Foreign Policy.com αυτοπροσδιορίζεται ως ένας φορέας «που αποτελείται από μια ομάδα ανεξάρτητων δημοσιογράφων και κοινω­νικών επιστημόνων που παρατηρούν, σε συνεχή βάση, τις προσπάθειες της Γερμανίας να ανακτή­σει μεγάλη δύναμη στην οικονομική, στρατιωτι­κή και πολιτική αρένα».
Στο επίμαχο άρθρο με τίτλο «Σε σχέση με τη Δημοκρατία», το think tank υποστηρίζει πως με φόντο τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ελλάδα «η γερμανική ελίτ εξετάζει διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβα­νομένων και αυτών της χρήσης βίας για τη διασφάλιση του ελέγ­χου στην Αθήνα, της εγκαθίδρυσης προτεκτοράτου ή της ανάπτυξης ‘‘δυ­νάμεων προστασίας’’ στη χώρα».
Η ανάλυση χωρίζεται σε επτά ενότητες. Οι τρεις πρώτες παρουσιάζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας μετά τις εκλογές του Μαΐου, καθώς επίσης και τη μέ­χρι τώρα στάση που τηρεί η ηγεσία του Βερολίνου. Η τέταρτη ενότη­τα εστιάζει στις δυσοίωνες προ­βλέψεις για το μέλλον του κοινού νομίσματος, ενώ οι τρεις τελευταί­ες παραθέτουν τα σενάρια εγκαθί­δρυσης προτεκτοράτου, αποτροπής ενός πραξικοπήματος και ανάπτυξης δυνάμεων προστασίας για τη συγκράτηση  των  μεταναστευτι­κών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που φέρονται να απεργάζονται τμήματα της γερμανικής ελίτ.
Αρχικά, οι συντάκτες υπογραμμίζουν ότι η υπαγορευόμενη από τη Γερμανία λιτότητα που ωθεί την Ελλάδα στην απόλυτη ένδεια, συναντά την ολοένα και αυξανόμενη αντίσταση του λαού, η οποία, όπως σημειώνουν, «δεν θα μπορεί πλέ­ον να καθυποταχθεί με δημοκρατικά μέσα».
Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι οι απειλές του Βερο­λίνου περί εξόδου της χώρας από το κοινό νόμι­σμα έπεσαν στο κενό.
Οι αναλυτές βασιζόμενοι στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα, δεν αποκλείουν τη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επι­κείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η θέληση του ελλη­νικού λαού να παραμείνει στο ευρώ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία - ελπίδα του Βερολίνου και των Βρυξελλών για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.
Στην τρίτη μάλιστα ενότητα της ανάλυσης με τίτλο: «Κανένα δικαίωμα στον σεβασμό», γίνε­ται εκτενής αναφορά στις πρόσφατες πιέσεις της ηγεσίας του Βερολίνου στην Αθήνα για τη δι­εξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, παράλληλα με τις εκλογές.
«Αυτή η τακτική στοχεύει στην αποδυνάμωση των πολέμιων της λιτότητας» τονίζουν οι συντάκτες και παραθέτουν δύο τρανταχτές περιπτώσεις άσκησης πίεσης στην Ελλά­δα, με πρώτη αυτήν του Γερ­μανού   υπουργού  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την τελευταία συνά­ντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και με δεύτερη, όπως πολύ καλά θυμόμαστε και εμείς, το περιβόητο  τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο οποίο η Γερμανίδα «Σιδηρά Κυ­ρία» εξέφρασε τις «σκέψεις» της για την παράλληλη με τις εκλο­γές διεξαγωγή δημοψηφίσμα­τος - όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρό­σωπος -, παρά τις διαψεύσεις και τα περί παρανόησης που ακολού­θησαν τις επόμενες μέρες από τη γερμανική κα­γκελαρία.
«Εντούτοις, τον Νοέμβριο του 2011 το Βερο­λίνο απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» σχολιάζουν οι συ­ντάκτες.
«Η ανοικτή παρέμβαση του Βερολίνου συ­νάντησε την οργή της Αθήνας» υπογραμμίζουν και παραθέτουν τις σχετικές δηλώσεις τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Αλέξη Τσίπρα.

«Η δύση του ευρώ και οι σκέψεις για προτεκτοράτο»
Υιοθετώντας την άποψη του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, το think tank υποστηρίζει ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, εκτός από το ότι καταστρέφει την Ελλάδα, αναπόφευκτα οδηγεί σε κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το σενάριο του Κρούγκμαν, μόλις η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, αναμένε­ται μια μαζική ροή κεφαλαίων προς τη Γερμανία, τουλάχιστον από την Ιταλία και την Ισπανία, υπό τον φόβο της κατάρρευσης των δύο χωρών.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εξηγούν, θα απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων – π.χ. την επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση κεφαλαί­ων ή την ενίσχυση - διάσωση των ισπανικών ή και των ιταλικών τραπεζών.
«Η Γερμανία πρέπει να επιλέξει»: ή θα αποδε­χθεί την αλλαγή όρων αντιμετώπισης της κρίσης, επωμιζόμενη το μεγάλο κόστος ενίσχυσης της ισπανικής οικονομίας, ή το τέλος του κοινού νο­μίσματος, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονο­μολόγο, θα είναι άμεσο.
Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, ο Πολ Κρούγκμαν εκτιμά πως όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
«Παράγοντες της γερμανικής ελίτ που αρ­νούνται να επανεξετάσουν τη μέχρι τώρα στά­ση της Γερμανίας, όπως προτείνεται από τον Κρούγκμαν και πολλούς άλλους ειδικούς, συζη­τούν τώρα δημόσια σενάρια που εμπεριέχουν τη χρήση βίας» τονίζουν οι αναλυτές και παρα­πέμπουν σε συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονο­μικών του Αμβούργου Thomas Straubhaar, ο οποίος ζητούσε την εγκαθίδρυση προτεκτοράτου στην Ελλάδα «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών». Η χώρα είναι ένα «απο­τυχημένο κράτος» (failed stated), φέρεται να δήλωσε, ανίκανο να προβεί σε επανεκκίνηση από μόνο του.
«Η Αθήνα χρειάζεται βοήθεια στην εγκαθί­δρυση βιώσιμων κρατικών δομών. Γι’ αυτό πρέ­πει να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο» (!) πρόσθεσε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να το κάνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να βο­ηθήσει την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τους θε­σμούς της σε κάθε επίπεδο, ειδικά με διοικητικό προσωπικό και εφοριακούς».
Εντούτοις, η επανίδρυση της Ελλάδας θα απαι­τούσε «να ξεπεραστεί η εθνική υπερηφάνεια, η αλαζονεία και η αντίσταση ομάδων συμφερό­ντων» κατέληξε.
Αυτές οι αναφορές, όπως πολύ ορθά επιση­μαίνει στην ανάλυσή του και το German Foreign Policy.com, αφορούν μια κυρίαρχη δημοκρατία, μία ισότιμη σύμμαχο της Γερμανίας στην Ευρω­παϊκή Ένωση και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αλλά τελικά όλα αυτά φαίνεται ότι ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς, όπως θα δούμε αμέ­σως παρακάτω, η συμπεριφορά των εταίρων μας μάλλον προσιδιάζει σε αποικία.

Ο «κίνδυνος» πραξικοπήματος
«Στο μεταξύ γίνονται συζητήσεις ακόμα και για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στην Αθήνα» συνεχίζει η ανάλυση και παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ευρωβου­λευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
«Η Ελλάδα απειλείται να βυθιστεί στο απόλυ­το χάος προειδοποιεί ο παλαιός σύντροφος του Γιόζεφ Φίσερ (πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας) Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ» επισημαίνουν οι συντάκτες.
«Ο Κον-Μπεντίτ εξηγεί πως είναι αναπόφευ­κτη μια εκτεταμένη ανάμειξη» συνεχίζουν.
«Όσο αφήνουμε τους Έλληνες να προσπα­θούν να βρουν λύσεις από μόνοι τους, διακινδυ­νεύουμε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα» ανέφε­ρε ο Κον-Μπεντίτ.
Παράλληλα, το think tank υποστηρίζει πως και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές βλέπουν ομοιότητες στην κατάσταση που επικρατεί σή­μερα στη χώρα μας με αυτήν που ίσχυε στη «Δη­μοκρατία της Βαϊμάρης».
«Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν για την Ελλά­δα η επιστροφή σε μια δικτατορία. Η πιθανότη­τα του σεναρίου εκδήλωσης ενός δικτατορικού πραξικοπήματος αυξάνεται όσο παρατείνεται η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» προειδοποιεί ένας εγνωσμένου κύρους σχολιαστής.
«Όπως βαίνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει άλ­λη λύση για την επιβολή των μέτρων λιτότητας της Μέρκελ στους δρόμους της Αθήνας, εκτός από αυτήν της ένοπλης καταστολής» καταλήγει.
*Πλήρη μετάφραση από τα γερμανικά τού εν λόγω άρθρου, καθώς και σχόλια για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, μπο­ρεί να βρει κανείς στο μπλογκ «Οίστρος»: http://istrilatis.blogspot.com.

Δυνάμεις Προστασίας
Στην τελευταία ενότητα της έκθεσης - ανά­λυσης γίνεται λόγος για το σενάριο που ήδη συζητείται δημόσια στη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη αποστολής δυνάμεων προστασί­ας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτω­ση που η χώρα αφήσει το κοινό νόμισμα.
Πρόσφατα, η καθημερινή εφημερίδα της Φρανκφούρτης «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπως μας πληροφορεί το παρατη­ρητήριο, έθεσε το ζήτημα αποστολής στρα­τευμάτων στην Ελλάδα.
«Εάν η χώρα πτωχεύσει, τότε θα ήταν ακό­μα λιγότερο σε θέση - ως ένα αποτυχημέ­νο κράτος (failing state ) - να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα από τους μετανά­στες» γράφει η εφημερίδα.
Παράλληλα, οι αναλυτές εστιάζουν σε πρό­σφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτρο­πής, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να παρατείνει την αποστολή των στρατευμάτων της Ε.Ε. [FRONTEX] στα Ελληνο­τουρκικά Σύνορα. «Εάν η Αθήνα δεν θα μπορεί να πληρώνει τους αξιωματούχους ή θα πρέπει να τους πληρώνει σε “δραχμές”, εγκυμονεί ο κίνδυνος η κατάσταση να γίνει “χαοτική”».
«Σε αυτήν την περίπτωση η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα αποτελούνταν πια από δάνεια, αλλά θα μετατρεπόταν σε ένα εί­δος επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας» συμπεραίνει ο αρθρογράφος M. Martens της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στο κεντρικό σχόλιό του επί του θέματος στην πρώτη σελίδα.
«Ας ευχηθούμε πως δεν θα πρέπει να σκε­φτούμε την εγκατάσταση Διεθνούς Στρατιωτικής Δύναμης Προστασίας, όπως συμβαίνει λίγο βορειότερα της Ελλάδας...».
Στο τέλος της ανάλυσης παρατίθενται οι πηγές των γραφόμενων (δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις κ.λπ.), ενώ οι συ­ντάκτες παραπέμπουν και σε άλλες αναλύ­σεις τους σχετικά με την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική για την περίπτωση της Ελλάδας.
Σε λιγότερο από 15 μέρες θα μιλήσει η κάλπη. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθούν οι «εταίροι» μας και δανειστές μας την ετυ­μηγορία του ελληνικού λαού.

 topontiki.gr

 ioablognews.blogspot.gr

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: