To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Global Competitiveness Report 2014-2015) έδωσε στην δημοσιότητα, την επικαιροποιημένη λίστα κατάταξης όλων των χωρών του κόσμου σε ότι...
αφορά την ανταγωνιστικότητα.
Σε αυτή την παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα αναρριχήθηκε κατά 10 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 81η θέση σε σύνολο 144 κρατών (πέρυσι βρισκόταν στην 91η θέση).
Μετά από αυτή την «επιτυχία», είναι βέβαιο ότι οι συγκυβερνώντες θα πανηγυρίσουν και θα σπεύσουν να την συμπεριλάβουν στο success story της πολιτικής τους. Είναι προφανές επίσης ότι θα ισχυριστούν πως δικαιώνεται η πολιτική της καταβαράθρωσης των μισθών, της ανεξέλεγκτης «ελαστικότητας» στις συνθήκες εργασίας και της εξαφάνισης των συλλογικών συμβάσεων.
Τι αποκαλύπτει όμως η κατάταξη των χωρών;
Πρώτη στη λίστα η Ελβετία (με υψηλότατους μισθούς) και τελευταία η Γουινέα
Και τι λέει για την Ελλάδα η ανακοίνωση του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ;
Συγκαταλέγει την Ελλάδα στις 36 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, ωστόσο την κατατάσσει ουραγό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μεταξύ αυτών των οικονομιών.
Και ξεκαθαρίζει το GCR ότι Ελλάδα λαμβάνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο σκέλος των θεσμών, στον τομέα της λειτουργίας των τραπεζών ως προς τη χορήγηση δανείων αλλά και στο πεδίο των φορολογικών κινήτρων. Αυτά θεωρεί ως τα σημαντικότερα ντεσαβαντάζ για την ελληνική ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια για την ανάπτυξη της χώρας.
Με λίγα λόγια το GCR μας λέει ότι και …εθελοντική εργασία να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις η ανταγωνιστικότητά μας δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, όσο δεν αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και δεν εκσυγχρονίζεται ο δημόσιος τομέας, όσο παραμένουν κλειστές οι στρόφιγκες των χρηματοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων από κράτος και τράπεζες, όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με εισπρακτική και κατά συνέπεια αντιαναπτυξιακή λογική τον σχεδιασμό των φορολογικών εσόδων.
Δείτε εδώ την παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας
Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε 4,04, όσο και η Ουρουγουάη, ενώ η Ελβετία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας συγκέντρωσε 5,70 βαθμούς και η τελευταία της λίστας Γουινέα 2,79 βαθμούς.
Εχει σημασία όμως να δείτε σε ποιους τομείς η Ελλάδα συγκέντρωσε την χαμηλότερη βαθμολογία:
Στον τομέα της σπατάλη κρατικών δαπανών συγκεντρώσαμε μόνο 2.2 βαθμούς και στην επιβάρυνση των δαπανών από κρατικές ρυθμίσεις 2.4 βαθμούς. Η εμπιστοσύνη του κοινού προς τους πολιτικούς βαθμολογείται με 2.3, στο θέμα των παράτυπων πληρωμών και δωροδοκιών για τη χορήγηση δημόσιων συμβάσεων και αδειών λάβαμε 2.7 βαθμούς, στην μεροληψία στις αποφάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων 2.6 βαθμούς, ενώ η απόδοση της κυβέρνησης βαθμολογήθηκε με 2.7 βαθμούς.
Χαμηλή βαθμολογία πήραν επίσης οι τομείς: Η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου στην επίλυση διαφορών 2.7 βαθμούς, η επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις 2.4, η επίδραση της φορολογίας ως κίνητρο για εργασία 2.5, η ικανότητα της χώρας να προσελκύει ταλέντα 2.3, η χρηματοδότηση μέσω της τοπικής αγοράς ιδίων κεφαλαίων 2.3, οι εταιρικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη 2.6, αλλά και η ευκολία πρόσβασης σε δάνεια 1.7.
Αυτές οι βαθμολογίες αναδεικνύουν με τον καλύτερο και πιο εμφατικό τρόπο τα πραγματικά αίτια της αδυναμίας της χώρας μας να είναι ανταγωνιστική.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ "ΚΟΥΜΠΙΑ" ΤΟΥ F/B KAI TOY TWITTER
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου