21/9/14

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

 Ο παγκόσμιος οργανισμός Global Well Being, έχει ως στόχο να κατανοεί την ευημερία τόσο των ατόμων όσο και των πληθυσμών, και ανακοινώνει κάθε χρόνο τη λίστα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον πλανήτη.

Φέτος, σε συνεργασία με την Gallup Healthways, η οποία εξετάζει την ευεξία των ανθρώπων, την σωματική τους υγεία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζουν καθημερινά, μελέτησε 135 χώρες και τις εξέτασε σε πέντε κομβικά σημεία, ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα: ποιο είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στον κόσμο.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο Παναμάς, μία χώρα με συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία και ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει μόλις στο 4,5%, μπορεί να περηφανεύεται για τον "τίτλο" της πιο ευτυχισμένης χώρας για το έτος που μας πέρασε (2013).

Η διαδικασία αξιολόγησης

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων της έρευνας, έγιναν τηλεφωνικές και κατ' ιδίαν συνεντεύξεις, με 133 χιλιάδες ανθρώπους.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις κλήθηκαν να απαντήσουν σε 2 ερωτήσεις για τον κάθε ένα από τους παρακάτω 5 τομείς της ζωής τους:
  • Ατομικοί στόχοι και κατά πόσο δίνονται κίνητρα για να πραγματοποιηθούν
  • Σωματική υγεία
  • Κοινωνική ευημερία, η οποία σχετίζεται με τη θέληση και την αγάπη για τη ζωή
  • Ασφάλεια και ικανοποίηση με το μέρος - κοινότητα που μένουν
  • Οικονομική ευημερία και το άγχος της διαχείρισης των οικονομικών 
Στον Παναμά μένει ομάδα Ιθαγενών με την ονομασία Embera





Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αξιολογήθηκαν από την Gallup Healthways και κατατάχθηκαν σε εκείνες που παρουσίαζαν έναν τομέα "ακμάζων", έναν "με δυσκολίες", ή έναν "πάσχων". Η τελική κατάταξη των χωρών προέκυψε μέσω της άθροισης των ποσοστών ικανοποιημένων ανθρώπων που κατάφερε να μαζέψει κάθε κατηγορία, σε κάθε χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, από το πόσο ήταν το ποσοστό σε κάθε χώρα που οι απαντήσεις του θεωρούνταν να παρουσιάζουν τουλάχιστον τρεις από τους πέντε τομείς ως ευημερούντες.

Πρώτη και τελευταία δεκάδα και η θέση της Ελλάδας

Σε αντίθεση με τον Παναμά, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στην κορυφή, με το εντυπωσιακό 61% των κατοίκων του να θεωρεί ότι τουλάχιστον 3 από τους 5 υπό εξέταση τομείς βρίσκονται σε άνθηση στη χώρα του, η Ελλάδα βρίσκεται στην 102η θέση, με το αντίστοιχο ποσοστό μόλις στο 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια θέση με τη χώρα μας βρίσκονται κράτη και περιοχές όπως η Παλαιστίνη και ο Νίγηρας, ενώ οι Έλληνες θεωρούν εαυτούς λιγότερο χαρούμενους από τους κατοίκους - ανάμεσα σε άλλα - του Τατζικιστάν, της Ρουάντα και του Πακιστάν.
Στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκεται ο Παναμάς (61%), η Κόστα Ρίκα (44%), η Δανία (40%), η Αυστρία (39%), η Βραζιλία (39%), το Ελ Σαλβαδόρ (37%), η Ουρουγουάη (37%), η Σουηδία (36%), ο Καναδάς (34%) και η Γουατεμάλα (34%).
Ενώ στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται η Συρία (1%), το Αφγανιστάν (1%), η Αϊτή (3%), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονκγό (5%), το Τσαντ (5%), η Ουγκάντα (6%), η Μαδαγασκάρη (6%), το Μπενίν (6%), η Νότια Αφρική (7%) και η Σενεγάλη (7%).
Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό που προέκυψε από την έρευνα να είναι το εξής: όπως δήλωσαν τα στελέχη της Gallup Healthways, “Μόνο ένας στους έξι ενήλικες σε όλο τον κόσμο νιώθουν πολύ καλά σε τρεις από τους πέντε τομείς [που εξετάστηκαν]. Η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνίζεται ή υποφέρει σε πολλούς από αυτούς”.


www.pathfinder.gr/
Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου . .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ "ΚΟΥΜΠΙΑ" ΤΟΥ F/B KAI TOY TWITTER

Δεν υπάρχουν σχόλια: