22/5/13

Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΡΩΤΑ


Νέα έρευνα για την σεξουαλική βία και τις σεξουαλικές επαφές στα χρόνια του Μνημονίου διενήργησε η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, στην οποία αναφέρεται πως 3 στις δέκα Ελληνίδες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από
τους συζύγους τους, γεγονός που σύμφωνα με την μελέτη συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην κάθε οικογένεια.
Η δειγματοληπτική έρευνα με τίτλο «Δεν έχω χρήματα, ''δεν μπορώ'' αλλά...μπορώ και δέρνω», αναφέρει πως οι οικονομικά «ευνουχισμένοι» άνδρες, πολύ συχνά ξεσπούν στις συζύγους τους. Το προφίλ των ανδρών αυτών, τους τοποθετεί σε ηλικία λίγο μετά τα 40, με έντονο εργασιακό στρες, με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η έρευνα αναφέρει, πως η καταγραφή τέτοιων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Η έρευνα, η οποία έχει τίτλο «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο, καταδεικνύει ότι τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής βίας, είναι αυξημένα σε ποσοστό 47%, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά.
Τι έδειξε η έρευνα:
• Τα κρούσματα βίας (σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής) έχουν αυξηθεί κατά 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με μια στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.
• Όσον αφορά στη μορφή βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες, είναι: λεκτική (72%), οικονομικός εκβιασμός (59%), σεξουαλική ταπείνωση (55%), ξυλοδαρμοί (23%), βιασμοί (18%), πρόκληση τραυμάτων (8%).
• Σχετικά με την οικονομικό «προφίλ»των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, το 44% ήταν άνεργοι, το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο το 17% ήταν εύρωστοι οικονομικά.
• Παράλληλα με την αύξηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας, τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης και του μνημονίου μειώθηκε δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, κατά 34%.
• Το μνημόνιο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών: πάρα πολύ (39%), αρκετά (30%), καθόλου (31%).
• Τα συνηθέστερα συναισθήματα που αναφέρουν οι άνδρες: ανασφάλεια (61%), θυμός (50%), απογοήτευση (35%), φόβος (19%), αντίδραση (18%), θλίψη (8%) και ελπίδα (7%).


 iefimerida.gr 


Πηγή: staparaskinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: