21/5/13

18ΑΧΡΟΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΦΟΡΤΙΣΤΗ 20 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ (!!!)


Θα μπορούσε η εφεύρεση μιας μαθήτριας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το χρόνο που απαιτείται για να φορτιστεί πλήρως ένα κινητό τηλέφωνο; Αυτό δείχνουν να πιστεύουν οι διοργανωτές διεθνούς διαγωνισμού επιστήμης και τεχνολογίας της Intel, οι οποίοι της απένειμαν το βραβείο καλύτερου νεαρού επιστήμονα και το έπαθλο των 50.000 δολαρίων.

Η μικροσκοπική συσκευή της 18χρονης Ίσα Χερ από την Καλιφόρνια μπορεί να επαναφορτίσει την μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου μέσα σε 20 έως 30 δευτερόλεπτα. «Το τηλέφωνό μου πάντοτε ‘πεθαίνει’», δήλωσε η ίδια όταν ερωτήθηκε από πού άντλησε έμπνευση.

«Ανέπτυξα ένα νέο υπερ-πυκνωτή, ο οποίος είναι στην ουσία μια συσκευή αποθήκευσης ενέργειας, που μπορεί να συσσωρεύσει πολλή ενέργεια σε ελάχιστο χώρο», εξήγησε η Χερ μιλώντας στο NBC News. «Επιπλέον, αντέχει για περισσότερους κύκλους φόρτισης και είναι εύκαμπτος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αναδιπλούμενες οθόνες, ρούχα και υφάσματα».

Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τη φόρτιση των μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ανακοινώνοντας τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού, εκπρόσωπος της Intel έπλεξε το εγκώμιο της Χερ λέγοντας ότι αναγνώρισε «την καθοριστικής σημασίας ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές συσκευές αποθήκευσης», καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές εισβάλλουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Παρότι η Intel δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την εφεύρεση της μαθήτριας, η οποία ετοιμάζεται να περάσει σύντομα τις πύλες του Χάρβαρντ, ενδιαφέρον για τη συσκευή έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Google.

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: