8/5/13

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ... 100 ΧΙΛ. ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ


Σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι στους τομείς της βιομηχανίας μετάλλου και της ηλεκτροδότησης συμμετείχαν σε απεργία σήμερα για να πιέσουν τους εργοδότες να βελτιώσουν την προσφορά τους για τις αυξήσεις των μισθών τους, ανακοίνωσε το
συνδικάτο IG Metall.Το συνδικάτο καλεί να δοθούν αυξήσεις έως και 5,5% φέτος σε σχεδόν 3,7 εκατ. εργαζόμενους που εκπροσωπεί από τον Μάιο. Έως τώρα, απορρίπτει την πρόταση των εργοδοτών οι αυξήσεις των μισθών να ανέλθουν στο 2,3% τον Ιούλιο, έπειτα από δύο μήνες χωρίς αύξηση.
Το IG Metall και οι εργοδότες επρόκειτο να αρχίσουν έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στην Βάδη-Βυρτεμβέργη απόψε.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία στο κρατίδιο αυτό, που αποτελεί την έδρα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι Daimler και Porsche, εκτιμάται πως αυτό θα δώσει τον τόνο για τις αυξήσεις των μισθών σε όλη τη χώρα.
Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση αναμένεται ακόμη να αρχίσουν ξανά επίσης στο νοτιοανατολικό κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου βρίσκεται η έδρα της BMW, αύριο.
Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα σε περιφερειακό επίπεδο και συνήθως μια συμφωνία σε επίπεδο κρατιδίου θεωρείται πιλοτική και υιοθετείται στα υπόλοιπα εάν συμφωνούν τα μέρη.
Ο επικεφαλής της IG Metall Μπέρτολτ Χούμπερ τόνισε ότι «έχουμε λιγότερες από 10 ημέρες για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Τα συνδικάτα θέλουν να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση να κηρυχθεί απεργία διαρκείας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως την αργία της Πεντηκοστής, την 19η - 20ή Μαΐου.
Ωστόσο δεν αναμένεται να συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση αυτή την εβδομάδα. Περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνουν αύριο στην Βάδη - Βυρτεμβέργη, στη Βαυαρία και στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.
Τα γερμανικά συνδικάτα πιέζουν να δοθούν αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον πληθωρισμό φέτος, υπολογίζοντας στο ότι οι πολιτικοί, που θέλουν να αλιεύσουν ψήφους ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, θα υποστηρίξουν τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό 1,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: