17/4/13

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


 Τη διαφωνία τους για τον τρόπο διαχείρισης της κυπριακής κρίσης, εξέφρασαν, σήμερα, οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καταδίκασαν τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, κατηγορώντας το Eurogroup για «πολύ κακή πολιτική επικοινωνίας του» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών».

Συγκεκριμένα, αιχμές άφησαν οι ευρωβουλευτές και κατά ορισμένων κρατών μελών για «αποικιοκρατική» προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και κατά των πολιτικών που χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά

Λαμβάνοντας το λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ, αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Ο κ. Ρεν τόνισε, ακόμη, πως ήρθε η ώρα για να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Ο κ. Ζαν Πολ Γκοζ (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο, ενώ κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο κ. Χανς Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά «σχεδόν αποικιοκρατική». Κάλεσε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο κ. Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ , έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε.

Ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο κ. Jan Zahradil (ΕΣΜ, Τσεχία) είπε ότι το αληθινό πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να γίνει επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.

Ο κ. Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ, συμπέρανε.

Ο κ. Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρ.Εν.Αριστ., Κύπρος) κατηγόρησε την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ για υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών, με την υποστήριξη της κυπριακής θέσης εντός του ΕΚ αλλά όχι εντός του Eurogroup. Επίσης, κατέκρινε το Συμβούλιο ότι επιβάλλει μέτρα στην Κύπρο, τα οποία δε θα εφάρμοζε ποτέ σε μεγαλύτερες χώρες.

Η κυρία Laurence Stassen (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η Ολλανδία δε πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτή τη χώρα.

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: