9/4/13

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !! (ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ)


Τι ανακάλυψε η σκαπάνη στην οδό Αδριανού Στην οδό Αδριανού, που βλέπει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, εκεί που σήμερα στήνονται ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα από τα εστιατόρια και τα καφέ της περιοχής, στο ίδιο ακριβώς σημείο ανακαλύφθηκε πως και οι αρχαίοι κάνανε ακριβώς την ίδια δουλειά. 
Φαίνεται πως ταβέρνες και «ομπρέλες» είχε η οδός Αδριανού και στην αρχαιότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. 
Ανασκαφές της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής έφεραν στην επιφάνεια ίχνη από οπές πασσάλων, κάτι που δείχνει πως στην Οδό Παναθηναίων, στη βορειοδυτική γωνία της Αγοράς, στήνονταν υφασμάτινες σκιάδες και ίσως και κερκίδες θεατών για την παρακολούθηση μεγάλων εορτών, πιθανώς των
Παναθηναίων.
Σε μερικούς από τους πασσάλους ίσως στερεώνονταν και ικρία που πιθανώς συγκρατούσαν υφασμάτινες κατασκευές για σκίαση, σύμφωνα με την έκθεση του επικεφαλής των ανασκαφών Τζον Μακ Καμπ. 
Στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκε πηγάδι γεμάτο με περισσότερα από 100 κεραμεικά, μερικά εκ των οποίων ακέραια. Το σύνολο των ευρημάτων μέσα στο πηγάδι είναι μικρές στάμνες, κούπες, αμφορείς, μαγειρικά σκεύη, νομίσματα και λυχνάρια. 
Η αφθονία κυρίως σε κανάτες και κούπες δείχνει ότι το κτήριο που βρίσκεται από επάνω είχε δημόσια χρήση, «έβλεπε» σε στοά και λειτουργούσε μάλλον ως ταβέρνα, όπως συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και σήμερα. 
Ένα άλλο όμως εύρημα κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικάνων. Πρόκειται για ενα αρχαϊκό νόμισμα από ήλεκτρον, που φέρει στη μία όψη του κεφαλή ταύρου. Βρέθηκε κι αυτό στην Αρχαία Αγορά και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ίσως είναι το αρχαιότερο νόμισμα της Αθήνας, σύμφωνα με τον κ. Τζον Μακ Καμπ. Τα πρώιμα νομίσματα από ήλεκτρον απεικονίζουν συνήθως τη γλαύκα της Αθηνάς, ενώ νομίσματα με κεφαλή ταύρου παραπέμπουν σε ακόμη παλαιότερες εποχές.
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: