20/4/13

ΠΩΣ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ - ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονιστικά τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν ΕΣΠΕΑ-ΑΝΕΑΕΔ με θέμα τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της κατοχής.


Οι τρεις ομιλητές πραγματικά καθήλωσαν το κοινό

που κατέκλυσε το δημοτικό θέατρο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν ιδιαίτερα, αφού τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο πρώτοι, ο συγγραφέας-λαογράφος,δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης και ο απόστρατος αξιωματικός και νομικός Άγγελος Παπαλεξόπουλος απέδειξαν το πλιάτσικο που υπέστη η Ελλάδα από τους Γερμανούς. Ο τρίτος ο συνταγματολόγος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος απέδειξε ότι για όλα αυτά υπάρχουν τρόποι διεκδίκησης και απόδοσης Δικαιοσύνης. Αρκεί η Ελλάδα να το επιδιώξει.

Ο Γιώργος Λεκάκης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας το εκπληκτικό:

“Οι σημαντικότερες συλλογές αρχαιοτήτων, σήμερα, στον πλανήτη θεωρούνται, κατά σειράν, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και τέταρτη της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι καμία από τις τρεις πρώτες χώρες δεν διαθέτει… αρχαία ιστορία!”
Αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο ντοκουμέντο που έχει γράψει με τίτλο «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής» (εκδ. Κάδμος), ο Γιώργος Λεκάκης ξετύλιξε το «κουβάρι» των βανδαλισμών που υπέστη η πατρίδα μας σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της.

Βάση του βιβλίου αποτέλεσε η Επίσημη Έκθεση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, του 1946, με τίτλο
«Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των στρατών Κατοχής», ανατύπωση της οποίας, από το πρωτότυπο, παρατίθεται αυτούσια σε ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου.

“ Θρηνήσαμε περί τους 1.100.000 πατριώτες, που έπεσαν θύματα της γερμανικής θηριωδίας. Και η αξία ανθρώπινων ζωών είναι ανεκτίμητη" επεσήμανε ο κ.Λεκάκης.

Οι υλικές ζημιές όμως μπορούν να αποτιμηθούν. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

8.500 κλεμμένα αντικείμενα (νεολιθικά, αρχαία, εκκλησιαστικά κειμήλια κ.ά.), η αξία των οποίων, όπως τόνισε ο Γιώργος Λεκάκης, ξεπερνά σήμερα, κατά πολύ, το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!

«Αυτές οι κλοπές δεν παραγράφονται, ούτε απ’ την συνείδηση, αλλά ούτε και απ’ το Διεθνές Δίκαιο. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί δεν μας χρωστούν μόνο τα κατοχικά δάνεια», τονίζει ο Γιώργος Λεκάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΕΣΠΕΑ-ΑΝΕΑΕΔ



Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλυσε την νομική πλευρά του θέματος των γερμανικών οφειλών. Τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να διεκδικήσει αυτά που οι Γερμανοί τις έκλεψαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥ Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ Ο απόστρατος αξιωματικός και νομικός Άγγελος Παπαλεξόπουλος ανέλυσε στην δική του ομιλία με στοιχεία και αριθμούς το οικονομικό πλιάτσικο που έκαναν οι Γερμανοί. Έδωσε συγκεκριμένα νούμερα που πραγματικά συγκλονίζουν για τα χρήματα που έχασε η Ελλάδα από τους Γερμανούς και αναφέρθηκε στους λόγους που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε επί της ουσίας αυτά που μας ανήκουν. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

 thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: