26/3/13

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΚΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ !!

 Τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη Ρωσία εξέφρασε σήμερα η Γερμανία με αφορμή τις φοροεπιδρομές σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και δύο γερμανικές ομάδες προβληματισμού, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση
στην Κύπρο.
Οι φορολογικές επιθεωρήσεις στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (FES) φαίνεται ότι εντάσσονται στη διευρυνόμενη και συνεχιζόμενη έρευνα που διεξάγει η Μόσχα σε ρωσικές και δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι έρευνες αυτές στοχεύουν να καταπνίξουν τις πολιτικές διαφωνίες.
Η ομάδα προβληματισμού KAS συνδέεται με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενώ το FES πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο για να του εκφράσει την "ανησυχία" του για τις ενέργειες των ρωσικών φορολογικών αρχών. "Η παρακώλυση της δραστηριότητας των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει χρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις. Το αποσαφηνίσαμε αυτό στη ρωσική πλευρά", είπε ένας Γερμανός διπλωμάτης που μίλησε στο περιοδικό Spiegel.
Την Δευτέρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν οι οργανώσεις αυτές συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία. Αφότου επέστρεψε στην προεδρία της χώρας, τον περασμένο Μάιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επικυρώσει νόμους για πιο στενό έλεγχο των μη κυβερνητικών οργανώσεων ο οποίος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι απαραίτητος για να εμποδιστεί η κατασκοπεία υπέρ ξένων κυβερνήσεων.
Το CDU ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία του KAS στην Αγία Πετρούπολη, μια ενέργεια που την χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη". "Τα πολιτικά ιδρύματα από τη Γερμανία συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη δημοκρατικών δομών, την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και την ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμαν Γκρέχε. "Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την παρέμβασή τους στο έργο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ", πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος του FES από το Βερολίνο είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τα γραφεία του ιδρύματος στη Μόσχα δέχτηκαν σήμερα άλλη μια επίσκεψη των φορολογικών επιθεωρητών. Σημείωσε όμως ότι δεν επρόκειτο για "επιδρομή" αλλά για προκαθορισμένο ραντεβού. "Αναμένουμε ότι μετά από αυτούς τους ελέγχους θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας στη Ρωσική Ομοσπονδία", αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράινχαρντ Κρουμ.
Εφοριακοί και εισαγγελείς ερεύνησαν επίσης σήμερα τα γραφεία της οργάνωσης Memorial, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Χθες Δευτέρα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.

newsit

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: