15/3/13

ΒΟΜΒΑ ΟΛΙ ΡΕΝ ... ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ !!!

 Μπορεί οι διαδικασίες διακανονισμού δανειακών χρεών στην Ένωση να «παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών», αλλά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Μνημονίου, έχει δεχτεί να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, εξηγεί ο Επίτροπος Rehn.

Στο ζήτημα των ρυθμίσεων χρεών δανείων, το οποίο αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της ελληνικής
κυβέρνησης με την Τρόικα, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.
Οι ρυθμίσεις χρεών δανείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε, εκτός της Ελλάδας, επειδή, στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στους δανειστές, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Όπως επισημαίνει, με χθεσινή του απάντηση (12/03/13) ο Επίτροπος Olli Rehn παρεμβαίνει στη «διαμάχη» με την Τρόικα ξεκαθαρίζοντας ότι, ναι μεν οι διαδικασίες διακανονισμού δανειακών χρεών στην Ένωση «παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών», αλλά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Μνημονίου, έχει δεχτεί να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, αφού ψήφισε ότι «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 θα αναθεωρήσουμε...το υπάρχον πλαίσιο διευκόλυνσης της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά», και μάλιστα στην κατεύθυνση της διατήρησης της «τραπεζικής φερεγγυότητας και πιστωτικής πειθαρχίας», της αποφυγής «χρήσης δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των δανειοληπτών», ενώ οποιεσδήποτε ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή την απάντηση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Olli Rehn, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας, εφόσον αποδεικνύεται ότι με το Μνημόνιο που ψηφίσανε έχουν δέσει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό, και δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση να ασκήσει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά της, όπως είναι το δικαίωμα που έχουν και οι άλλες χώρες, να μπορούν δηλαδή, τουλάχιστον να θεσπίζουν μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη των δανείων τους, λόγω της «ραγδαίας πτώσης των εισοδημάτων και της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των ακινήτων» και ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για «τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες», καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Rehn αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», και δηλώνει ταυτόχρονα ότι στο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ως δικαίωμα των δανειστών μας να παρέμβουν στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τονίζει ότι «Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ). Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010 – σ.σ. Νόμος Κατσέλη) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής:
1) Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρουσίασαν μείωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν φτάνοντας, σε μεμονωμένη βάση, σε ποσοστό 18,5% στα τέλη Μαρτίου του 2012, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν συμπεριληφθούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 23,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία προβλέφθηκαν ρυθμίσεις μειώθηκε από 62% σε 57% κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, η χορήγηση πιστώσεων προς την εγχώρια οικονομία μειώθηκε κατά 8%, με μείωση των δανείων τόσο στα νοικοκυριά (-6,3%) όσο και στις επιχειρήσεις (-8,5%). Ωστόσο, ο δείκτης των δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκε σε 132% το πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι 120% το πρώτο τρίμηνο του 2011, δεδομένου ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα δάνεια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε και δημοσίευσε τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών. Το επόμενο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια προβλέψιμη, δίκαιη και διαφανής κατανομή των κινδύνων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προβλέπεται στο ΜΣ ότι οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ). Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
2) Τη στιγμή αυτή, οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών στην Ένωση διέπονται από συστήματα και νόμους που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι διαδικασίες αυτές αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμείνουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr



Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: