12/2/13

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ...Ή ΑΛΛΟΥ ΠΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ...?


 Πολλοί ήταν οι Αλβανοί που συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Προξενείο της χώρας τους στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν έντονα για τα διαβατήρια. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την έλλειψη μετάφρασης στα τοπωνύμια που αναφέρονται στον τόπο γέννησης των Αλβανών υπηκόων.

Στα διαβατήρια οι πόλεις και οι περιοχές αναγράφονται μόνο στην αλβανική γλώσσα και μόνο με βάση το πως είναι το όνομα της κάθε περιοχής στα αλβανικά. Η σχετική γραφή στα αγγλικά και με βάση τη διεθνή ονομασία της περιοχής λείπει και έτσι οι ελληνικές αρχές δεν τα αναγνωρίζουν.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Αλβανοί πολίτες να μην μπορούν να βγάλουν μια σειρά εγγράφων του ελληνικού κράτους, ενώ ακόμη και τα αλβανόπουλα που γεννιούνται στην Ελλάδα εάν πάνε στην πατρίδα τους να μην μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη χτύπημα της γραφειοκρατίας, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο της απογραφής που οδηγεί σε μια γενικότερη “αλβανοποίηση” ακόμη και μειονοτικών περιοχών. Η αναγραφή ειδικά των τοπωνυμίων μόνο στα Αλβανικά και με χρήση μόνο της Αλβανικής ονομασίας ίσως θα πρέπει να μας βάζει και σε δεύτερες σκέψεις...

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: