25/1/13

"ΜΑΙΜΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ


«Οικειοποιήσεις» παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι, σε Βρετανία και ΗΠΑ, καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Εξαγωγέων.Ανησυχητικά φαινόμενα κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων γνωστών ελληνικών εταιρειών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, υποθέσεις εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων στα Βαλκάνια, την Αφρική, αλλά και κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και «οικειοποιήσεις» παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι, σε Βρετανία και ΗΠΑ, καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η επιτυχημένη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές συνοδεύεται συχνά και από εμπορικούς κινδύνους. Γνωστά εμπορικά σήματα κατοχυρώνονται από επιτήδειους σε μεγάλες αγορές, ενώ, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, στερώντας διεθνή μερίδια από ελληνικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ορισμένοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη εξαγωγικής τεχνογνωσίας από πλευράς, κυρίως, των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων της χώρας και αποσπούν χρήματα ή ακόμα και προϊόντα με τη μορφή δειγμάτων, προκειμένου να "εξασφαλίσουν" την είσοδό τους σε κάποια ξένη αγορά».
Η κ. Σακελλαρίδη απηύθυνε έκκληση στους υποψήφιους Έλληνες εξαγωγείς «να αναζητούν ενημέρωση και υποστήριξη από τους συνδέσμους εξαγωγέων, αλλά και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, πρεσβείες και γραφεία εμπορικών σχέσεων στις αγορές-στόχους, προτού προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορούν να αποβούν ζημιογόνες».
Επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων φέρονται να κατοχυρώνουν εμπορικά σήματα ελληνικών εταιρειών και να τα διακινούν ως εισαγόμενα στην κινεζική αγορά, ενώ, εκκρεμούν αντίστοιχες αιτήσεις των ελληνικών εταιρειών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας, η οποία έχει συσταθεί στο Χονγκ Κονγκ και υπέβαλε τις τελευταίες ημέρες αιτήσεις κατοχύρωσης 145 εμπορικών σημάτων, εκ των οποίων 20 ελληνικών, κυρίως στους τομείς της γούνας και του κοσμήματος. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Σανγκάης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Χόνγκ Κόνγκ, απέστειλε σχετικές ενημερώσεις και καλεί τις ελληνικές εταιρείες «για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους πριν είναι αργά». Ο Σύνδεσμος σε ενημερώσεις προς τα μέλη του, αλλά και σε σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, έχει επισημάνει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ελληνικών εταιρειών για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων στην Κίνα, πριν τη διενέργεια των εξαγωγών και τη συνετή αποστολή δειγμάτων και συσκευασιών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αντιγραφών και κακόβουλων κατοχυρώσεων.

newsit 

Δεν υπάρχουν σχόλια: