20/11/12

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

 Δασκαλόπουλος: Οι δόσεις δεν θα φέρουν ανάπτυξη
 
Στις κοντόφθαλμες μνημονιακές πολιτικές και στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν ως συνέπεια να φτάσει η κοινωνία στα όρια της εξάντλησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων.

«Σήμερα, έστω και με καθυστέρηση οι εταίροι και δανειστές μας φαίνεται να αναγνωρίζουν τα λάθη που έγιναν και να επιδιώκουν μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Έστω και όψιμα, έστω και απρόθυμα, μέρος τουλάχιστον του πολιτικού μας κόσμου δείχνει διατεθειμένο να καταβάλει την προσπάθεια αλλαγής που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός του τόπου μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές» ανέφερε ο κ.Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας πως «το ζητούμενο, μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι να ξεφύγει η οικονομία μας από τον φαύλο κύκλο της πενταετούς ύφεσης, πριν καταρρακωθεί ανεπανόρθωτα ο παραγωγικός της ιστός.

Η ιδιωτική οικονομία μέχρι σήμερα πληρώνει τα σπασμένα της κρατικής χρεοκοπίας. Αν δεν της δοθεί η ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί, ο λαός μας θα αντιμετωπίσει μόνιμη φτώχια και καχεξία».

«Είναι ουτοπία να περιμένουμε πως οι δόσεις των δανεικών θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα σημάνει ρευστότητα στην αγορά.

Απλά θα καλύπτει τις ζημιές από το PSI και τις δικές τους αισιόδοξες εκτιμήσεις του ρίσκου. Η πίεση, εξάλλου, για την απορρόφηση των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του δημοσίου θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο από κεφάλαια τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η πληρωμή των χρωστούμενων του δημοσίου θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη.

Η, σταδιακή μάλιστα, κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αφορά σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένους και λίγους τομείς της οικονομίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν μίας αναπτυξιακής προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει η έλλειψη χρήματος και το υψηλό του κόστος - γεγονός που από μόνο του καθιστά τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές.

.newsbeast.gr

Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: