25/10/12

ΖΗΤΗΣΑΝ 800 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝ ΜΟΝΟ 54 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ

 Κονδύλι ύψους 800.000 ευρώ ζήτησε η επιτροπή των επιστημόνων που δημιουργήθηκε από το υπουργείο με αποκλειστικό σκοπό να καταγράφει τη δραστηριότητα του Ηφαιστείου της Σαντορίνης. Από αυτά εγκρίθηκαν 300.000 ωστόσο έγινε δυνατό να εκταμιευθούν
μόλις τα 54.000 ευρώ, σε μια στιγμή που ναι μεν το ηφαίστει δείχνει να... κοιμάται, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να ξαναξυπνήσει.

«Το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

Ωστόσο τονίζει ότι το γεγονός ότι το ηφαίστειο βρίσκεται σε φάση... ηρεμίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός.

«Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο δείχνει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση ύπνου, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, γι' αυτό και πρέπει να παρακολουθείται».

Την ίδια ακριβώς άποψη διατυπώνει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής του ΑΠΘ, Κοσμάς Στυλιανίδης. «Το ηφαίστειο σιγά σιγά ηρεμεί, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και κοντεύει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση», λέει.

Κατηγορηματικά τονίζει ωστόσο ότι οι επιστήμονες δεν πρέπει να σταματήσουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου.

«Οφείλουμε να το παρακολουθούμε, γιατί πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο έξαρσης. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαναλαμβάνω, ότι από την παρακολούθηση προκύπτει ότι οι πιθανότητες άμεσης έξαρσης του ηφαιστείου είναι εξαιρετικά μειωμένες», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, τονίζει πως «παρακολουθούμε την παραμικρή "ανάσα" του ηφαιστείου. Από τον Φεβρουάριο και μετά η σχετική σεισμική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι μεγαλύτεροι ηφαιστειολόγοι της Ευρώπης συνεργάστηκαν σε διεθνές συνέδριο την άνοιξη στη Σαντορίνη. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση γιατί τα ηφαίστεια είναι λίγο-πολύ προβλέψιμα», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Αλμπανάκης.

Ανησυχητική η δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2011

Στις αρχές του 2011 το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφάνισε μια δραστηριότητα που απέκλινε από την ηρεμία και ανησύχησε τους επιστήμονες. Η δραστηριότητα αυτή εκφράστηκε κυρίως με σεισμούς, συσσώρευση μάγματος, μεταβολή του εδάφους σε ύψος και έκταση και αυξημένη ροή αερίων.

Η δραστηριότητά του συσπείρωσε Έλληνες και ξένους γεωλόγους, σεισμολόγους, ηφαιστειολόγους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι εντόπισαν την ανάγκη διαρκούς παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθησή του

Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τον περασμένο Φεβρουάριο συγκρότησε τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ, μια ειδική επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Ρόλος της 18μελούς επιτροπής είναι η διαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης και η άμεση γνωμοδότηση προς τον ΟΑΣΠ σχετικά με τα μέτρα προστασίας που κάθε φορά πρέπει να ληφθούν.

Η επιτροπή προχώρησε στο σχεδιασμό Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου, που αφορούσε στην τοποθέτηση ειδικών οργάνων μέτρησης και στη συλλογή δεδομένων.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίστηκε από τον ΟΑΣΠ σε περίπου 800.000 ευρώ για τη διετία 2012-2013, ωστόσο από την Πολιτεία εγκρίθηκαν 300.000 για το 2012, από τα οποία τελικά εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ύψους 54.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, τα χρήματα αυτά, αν και ζητήθηκαν ήδη από πέρυσι, εγκρίθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση αυτές τις ημέρες. Στο μεταξύ ο ΟΑΣΠ είχε ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση οργάνων, ορισμένα από τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό από άλλους φορείς.

Τα όργανα αφορούν σε 22 σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους, δέκα γεωδετικούς σταθμούς, τέσσερις παλιρροιογράφους, δύο μετρητές διοξειδίου του άνθρακα και μία θερμική κάμερα. Τελικά, το ποσό των 54.000 ευρώ θα διατεθεί για τη συντήρηση του συστήματος.

«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι μια από τις θέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον τομέα των ηφαιστείων. Γίνεται εδώ και χρόνια στενή παρακολούθηση του ηφαιστείου, χερσαία και υποθαλάσσια. Η πρόσφατη δραστηριότητά του ήταν η αφορμή να ασχοληθεί και η Πολιτεία δίνοντας χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΟΑΣΠ», εξηγεί και ο γεωλόγος, Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέας Θαλάσσιας Γεωλογίας- Γεωφυσικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Το ΕΛΚΕΘΕ έχει, επίσης, εγκαταστήσει τον περασμένο Ιούλιο όργανα στο βυθό γύρω από το ηφαίστειο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γαλλία και την Ισπανία. Στόχος του είναι να μετρήσει την παραμόρφωση του βυθού, που μαζί με την παραμόρφωση του εδάφους, είναι από τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις ενδεχόμενης δραστηριότητας.

Πηγή: iefimerida


Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: