14/4/12

ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ?

Οι ετικέτες τροφίμων παρέχουν στον καταναλωτή πολύ σημαντικές πληροφορίες για το προϊόν που κρατά στα χέρια του και προτίθεται να αγοράσει. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με μελέτες παρόλο που οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τις διατροφικές πληροφορίες των προϊόντων, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να τις κατανοήσουν, αφού οι ετικέτες τους προκαλούν σύγχυση. Αυτό αποτελεί πρόβλημα πολύ
περισσότερο στις μέρες μας που οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι τόσο γρήγοροι που μας αναγκάζουν να στρεφόμαστε στην κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων.

Με μια πρώτη ματιά μια ετικέτα μπορεί να φαίνεται δυσνόητη ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλή. Σε γενικές γραμμές σε κάθε ετικέτα αναγράφονται οι εξής πληροφορίες: τα συστατικά, το συνολικό βάρος ή όγκος, η ημερομηνία παραγωγής και λήξης και τέλος η διατροφική ανάλυση του προϊόντος. Όσον αφορά στη διατροφική ανάλυση δίνονται πάντα πληροφορίες για την ενέργεια του τροφίμου, δηλαδή πόσες θερμίδες δίνει, τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά απ’ τα οποία αποτελείται -υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη- αλλά και για τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει- βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Για να γίνουν όλα πιο κατανοητά, ας αναλύσουμε την παρακάτω ετικέτα που αντιστοιχεί σε δημητριακά πρωινού: όπως φαίνεται στο πάνω μέρος της ετικέτας αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος, αρχίζοντας με αυτό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα και τελειώνοντας με εκείνο που περιέχεται στη μικρότερη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή άτομα που πάσχουν από κάποια αλλεργία ή μεταβολικό νόσημα που δεν τους επιτρέπουν την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου συστατικού. Σε αυτό τρόφιμο σημειώνεται ότι περιέχεται γάλα, σιτάρι και κριθάρι, γεγονός που μπορεί να το καθιστά ακατάλληλο για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη ή δυσανεξία τη γλουτένη – κοιλιοκάκη.

Συνεχίζοντας στον πίνακα που περικλείει τις πληροφορίες διατροφής, παρατηρούμε ότι αποτελείται από 3 στήλες. Στην πρώτη αναγράφονται απλώς η ενέργεια και τα συστατικά του τροφίμου. Στη δεύτερη στήλη φαίνεται η περιεκτικότητα αυτών σε 100 gr προϊόντος, ενώ στην τρίτη τι περιέχεται σε μια μερίδα, δηλαδή 30 gr δημητριακών μαζί με 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα 1,5% λιπαρά. Για παράδειγμα, εάν καταναλώσουμε 100gr προϊόντος θα “πάρουμε” 374kcal, ενώ σε περίπτωση που καταναλώσουμε 1 μερίδα (βλέπε παραπάνω) 171 kcal.
Κλείνοντας την περιγραφή του πίνακα με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, βλέπουμε για παράδειγμα ότι από 100gr προϊόντος προσλαμβάνουμε 100mg βιταμίνης C, ενώ από 1 μερίδα 31 mg. Ο αριθμός που αναγράφεται μέσα στην παρένθεση είναι το ποσοστό κάλυψης του RDA ή της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) και αναφέρεται στην ποσότητα κάθε θρεπτικού συστατικού που πρέπει να προσλαμβάνει κανείς καθημερινά, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, προκειμένου να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του και να διατηρεί την καλή του υγεία. Έτσι, λοιπόν, καταναλώνοντας 1 μερίδα καλύπτουμε το 52% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί το εξής: παρόλο που ένα τρόφιμο μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό του RDA (των ημερήσιων αναγκών μας) για κάποιο θρεπτικό συστατικό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να αποτελέσει και πλήρη τροφή ούτως ώστε να καταναλώνεται κατά αποκλειστικότητα.Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ αφιερώστε λίγα λεπτά στην ανάγνωση μιας ετικέτας. Θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των τροφίμων που επιθυμείτε να αγοράσετε!
http://www.eatwell.gr/


Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: