16/3/12

E-READER ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

 Οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού βιβλίου αυξάνουν και οι καινούργιες συσκευές ανοίγουν για τον αναγνώστη τις πύλες ενός νέου, εντελώς διαφορετικού κόσμου.



Παρουσιάζοντας το περασμένο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στο i-bank store της Εθνικής Τράπεζας, στον χώρο του The Mall Athens, τον e-reader της νεότερης γενιάς, ο Μιχάλης Καλαμαράς, υπεύθυνος του blog «Ηλεκτρονικός αναγνώστης»,
παρατήρησε ότι έχουμε περάσει σε μια κατηγορία συσκευών που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα του ηλεκτρονικού βιβλίου.
Οι καινούριες συσκευές είναι μικρές, φορητές και ελαφρές, διαθέτουν οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και λειτουργούν με μπαταρίες μακράς διάρκειας.
Η απουσία οπίσθιου φωτισμού μετατρέπει την οθόνη σε σελίδα βιβλίου, που διαβάζεται άνετα ακόμα κι όταν υπάρχει έντονος εξωτερικός φωτισμός, όπως όταν βρισκόμαστε στο λεωφορείο ή στην παραλία, ενώ η μπαταρία, που έχει λίγες ώρες διάρκειας στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή, διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες στον e-reader, υποστηρίζοντας κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο την ηλεκτρονική ανάγνωση.
Σε μια εποχή κατά την οποία το βιβλίο για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια δεν έχει σχέση με το χαρτί, όπως παρατήρησε στην προχθεσινή εκδήλωση ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο ηλεκτρονικός αναγνώστης εμφανίζεται με πρωτοφανείς ικανότητες: έχει τεράστιο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρες βιβλιοθήκες, υπάρχει σύστημα αναζήτησης με το οποίο ο χρήστης είναι σε θέση να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο του κειμένου επιθυμεί ενώ παρέχονται ενσωματωμένα λεξικά (προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά).
Ο e-reader διαθέτει επιπροσθέτως σελιδοδείκτες και δυνατότητα για υπογραμμίσεις και σημειώσεις, συνδέεται με το ίντερνετ, ενσωματώνει βίντεο και μπορεί να κοινοποιεί το περιεχόμενό του σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα του κυβερνοχώρου.
Ο e-reader εμπεριέχει και ένα νέο είδος αρχείου, που είναι το e-pub (electronic publishing), με το οποίο μπορούμε να αλλάζουμε μέγεθος ή τύπο γραμματοσειράς, όπως και αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, με το κείμενο να επανασελιδοποιείται αυτομάτως.
Μέσα από τον e-reader, τέλος, ο αναγνώστης μπορεί να κάνει και τις αγορές του από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει περιορισμένο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπου το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί συστηματικά και δεν έχει διαδοθεί ευρέως.
Όπως παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι δύο ομιλητές, στην Ελλάδα από τους 8.000-9000 τίτλους ετησίως μόνο οι 3000 εξ αυτών είναι ηλεκτρονικοί.
Ας συμπληρωθεί ότι οι εκδότες δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα στο σύνολό τους στην ηλεκτρονική παραγωγή και ότι άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της φορολογίας: ο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο βρίσκεται στο 23% ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαιτέρως σε αυτή την απόφαση έχουν αντιδράει οι Γάλλοι, που έχουν δηλώσει, όπως τόνισε ο Σ. Καμπουρόπουλος, ότι θα κατεβούν στον χαμηλότερο συντελεστή, αναθέτοντας στο γαλλικό κράτος το κόστος των πιθανών προστίμων για την παραβίαση της κοινοτικής απόφασης.

Οι ηλεκτρονικές αναγνωστικές αντιμετωπίζουν και κάποιες άλλες σοβαρές δυσκολίες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλαμαράς, με την πάροδο του χρόνου, και αν οι εκδότες συνεχίσουν για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων να κλειδώνουν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών τους βιβλίων, είναι πιθανόν να προκύψουν ζητήματα ασυμβατότητας αφού δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή και η προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και πλαίσια.
Δυσκολίες παρουσιάζονται επίσης στον δανεισμό του ηλεκτρονικού βιβλίου, που σκοντάφτει και πάλι στους εκδότες χωρίς την άδεια των οποίων δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό.
Όσο για τις τιμές, δεν παρουσιάζουν, λόγω και της φορολόγησης, διαφορά από τις τιμές του τυπωμένου βιβλίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή, που δεν θα πρέπει να βασίζεται, όπως είπε ο κ. Καλαμαράς, σε παρορμητικά κριτήρια. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι τουλάχιστον στο εξωτερικό υπάρχουν δανειστικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ή ότι συχνά οι ίδιοι οι συγγραφείς διαθέτουν δωρεάν την ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων τους.

Πηγή: nooz.gr
http://partaolablog.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: