6/3/12

ΧΑΡΑ ΖΗΚΑ : "ΕΡΩΤΑΣ ΧΗΜΕΙΑ & ΣΕΞ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Χαρά Ζήκα
Ο έρωτας συγκλονίζει την ύπαρξή μας και όλοι αναρωτιόμαστε πώς επιλέγουμε σύντροφο, τι γίνεται μέσα μας όταν ερωτευόμαστε, γιατί νιώθουμε ηδονή ή ζήλια. Επιτέλους, η επιστήμη είναι σε θέση να απαντήσει σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που έχουμε για τα ερωτικά συναισθήματα, τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι μια καθαρά εγκεφαλική λειτουργία. Ίσως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται το μυστήριο, αλλά σίγουρα δε θίγεται το θαύμα της ερωτικής εμπειρίας.
Εστιάζοντας, λοιπόν, στη νευροχημική θεώρηση του έρωτα, το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τι μας συμβαίνει στα διάφορα στάδια μιας ερωτικής σχέσης: από το πρώτο ραντεβού, το πάθος, τον οργασμό, την απιστία, μέχρι την ερωτική απογοήτευση και την εκδίκηση. Τέλος, αναφέρονται κάποιες ουσίες που θεωρούνται αφροδισιακές, καθώς και οι συνταγές για την παρασκευή ερωτικών ελιξιρίων που υπόσχονται διέγερση και εκστατικούς οργασμούς!

Η Χαρά Ζήκα είναι χημικός, Δρ Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Χημεία και Βιοχημεία. Πέρασε πρώτη στο τμήμα Χημείας και αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και αργότερα για
την ερευνητική της εργασία βραβεύτηκε σε διεθνές συνέδριο. Επιπρόσθετη ερευνητική εμπειρία απέκτησε στην Αμερική, Γερμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, ενώ σε αρκετές έχει μόνιμη στήλη με τίτλο «Η Χημεία της Χαράς».  Επίσης κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές με θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου φίλων της Επιστήμης και του Πολιτισμού-ΟΛΚΟΣ καθώς και της ομάδας μπάσκετ ΟΛΚΟΣ.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: xarazika@yahoo.com ή στο facebook: Xara Zika

Εισαγωγή

«Η προσωπική μας εσωτερική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των αισθητηριακών μας εμπειριών, των αισθημάτων, των σκέψεων, των βουλητικών επιλογών μας, είναι αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει ως ανθρώπινα όντα.»
Benjamin Libet

Σύμφωνα με τον Andre Maurois «η ανάγκη να εκφράσει κανείς τον εαυτό του γράφοντας εκπηγάζει από μια δυσκολία προσαρμογής στη ζωή ή από μια εσωτερική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεδιαλύνει με κάποιες ενέργειες». Πιστεύω κι εγώ ότι κάθε συγγραφέας γράφει γιατί παλεύει με ένα πρόβλημα και αναζητά τη λύση του.
Για μένα ο έρωτας πάντα αποτελούσε ένα αίνιγμα για το οποίο δεν μπορούσα να βρω την απάντηση. Αναρωτιόμουν πώς γίνεται να προκαλεί τόσο αντίθετα και ακραία συναισθήματα, ελπίδες και απογοητεύσεις, χαρά και θλίψη, τη λαχτάρα της αγάπης και τον τρόμο της μοναξιάς.  Έχει ο έρωτας μια ακατανόητη διττή φύση, φωτεινή και σκοτεινή και μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο Νίτσε για το Θεό: «Ο Θεός όταν τελείωσε το έργο του, ξάπλωσε κάτω από το δέντρο της γνώσης παίρνοντας τη μορφή φιδιού, έτσι αναπαύτηκε από το ότι ήταν Θεός. Είχε κάνει τα πάντα πολύ ωραία. Ο διάβολος είναι απλώς η ανάπαυση του Θεού την έβδομη μέρα».
 Έτσι και ο έρωτας, από τη μια αποτελεί πηγή ζωής, είναι η κινητήρια δύναμη που κυριαρχεί σε όλες τις ανθρώπινες ενέργειες.  Από την άλλη ο ίδιος ο έρωτας  προκαλεί τεράστιο πόνο, σπατάλη χρόνου και ενέργειας και οι τραυματικές εμπειρίες των χωρισμών μπορεί να είναι καθοριστικές στη ζωή. Καμία ανθρώπινη προσπάθεια δεν αρχίζει με τόσο μεγάλες προσδοκίες όπως αρχίζει ο έρωτας αλλά και καμία δραστηριότητα δεν αποτυχαίνει τόσο συχνά όσο αυτή. Πιστεύω ότι ο έρωτας είναι τόσο σημαντικός για τον άνθρωπο όσο ο αέρας που αναπνέουμε, όσο και η τροφή μας. Η επίγνωση του σύντομου χρόνου της ζωής μας, της αδυναμίας μας μπροστά στις δυνάμεις της φύσης και της κοινωνίας, ο φόβος για το μέλλον και το θάνατο θα μας τρέλαιναν αν δεν υπήρχε ο έρωτας να μας δημιουργεί τη  λαχτάρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να ενωθούμε με ένα άλλο άτομο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σεξουαλική συνεύρεση η οποία όμως για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια διέξοδο στο πρόβλημα της απομόνωσής τους.
Στην προσπάθειά τους όμως να ανακουφίσουν τη μοναξιά τους, η αναζήτηση του σεξουαλικού οργασμού γίνεται μια λειτουργία που δε διαφέρει από τον αλκοολισμό ή τα ναρκωτικά. Μιλούν συνεχώς για σεξ, καυχιούνται για τον αριθμό των κατακτήσεών τους, εκλαϊκεύουν τις απόψεις του Freud όπως βολεύει τον καθένα και αναζητούν τη σεξουαλική πράξη όσο το δυνατό πιο συχνά με σκοπό να διατηρήσουν μια επίπλαστη ευτυχία. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως σεξουαλικά χωρίς αγάπη. Το σεξ δεν αποτελεί γι’ αυτούς μια ακατάπαυστη, έμμονη ιδέα, γιατί γνωρίζουν ότι έτσι μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργειά τους την οποία προτιμούν να μεταλλάσουν σε δημιουργία.
Πραγματικά ζούμε σε μια σχιζοειδή εποχή, είμαστε τόσο πολλοί αλλά τόσο μόνοι, κατακλυζόμαστε από ερεθίσματα, ο σωματικός έρωτας είναι υπερβολικά πρόσφορος αλλά οι επιφυλάξεις μεγάλες. Προσπαθούμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας μαθαίνοντας να έχουμε οργασμό χωρίς να δινόμαστε. Πιστεύουμε ότι ο έρωτας είναι κάτι εύκολο και το δύσκολο είναι να βρούμε το κατάλληλο άτομο με το οποίο τελικά θα οδηγηθούμε στο γάμο όπως συμβαίνει στα μυθιστορήματα.
Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους μας: δύο άνθρωποι άγνωστοι νιώθουν κοντά ο ένας στον άλλο, συνευρίσκονται σεξουαλικά και πιστεύουν ότι είναι  η δυνατότερη εμπειρία της ζωής τους. Τα δύο πρόσωπα γνωρίζονται όλο και περισσότερο ώσπου ο εγωισμός τους, οι απογοητεύσεις τους και η αμοιβαία πλήξη σκοτώνει οτιδήποτε έχει απομείνει από την αρχική συγκίνηση. Νόμιζαν ότι η ένταση του αμοιβαίου πάθους τους είναι απόδειξη της αγάπης τους κι αφού το πάθος έσβησε επέρχεται η ρήξη και ο χωρισμός. Αυτό, σε πολλούς από μας, μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές στη ζωή μας και ενώ αφιερώνουμε χρόνο να ακούμε τραγούδια που μιλούν για έρωτες, να βλέπουμε ταινίες που διηγούνται ευτυχισμένες ή αποτυχημένες ερωτικές ιστορίες δε σκεφτόμαστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε σχετικά με τον έρωτα.
 Πιστεύω ακράδαντα ότι ο έρωτας όπως και η αγάπη είναι κάτι που μαθαίνεται. Μαθαίνεται όπως η ζωγραφική, ο χορός και οι επιστήμες. Για παράδειγμα δεν μπορώ να γίνω χημικός προφέροντας απλά τη λέξη χημεία. Αρχικά πρέπει να έχω την πρόθεση να μάθω, μετά θα πρέπει να αφιερώσω πολλές ώρες στη θεωρία και ακόμη περισσότερες ώρες στο εργαστήριο. Έτσι και με τον άνθρωπο με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Λέγοντάς του «σ’ αγαπώ» και κάνοντας σεξ νομίζουμε ότι αυτό είναι έρωτας.  Όμως οι ανθεκτικές στο χρόνο σχέσεις είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Πρόκειται για μια σκληρή διαδικασία εξημέρωσης και εκλέπτυνσης του σεξουαλισμού αλλά και ένωσής του με στοργή.
Χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο, να εμβαθύνουμε στον άλλο, να λάβουμε υπόψη τις επιθυμίες του, τις φιλοδοξίες του και τα ενδιαφέροντά του. Απαιτείται τεράστια προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του εγωισμού και ανάπτυξη της εμπιστοσύνης.   Αν ένα ανθρώπινο ον λέει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα άλλο πρέπει να αναπτύξει όλα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό το ενδιαφέρον: να είναι πιστός και καλός φίλος, να λέει αλήθειες, να αισθάνεται υπεύθυνος, να κάνει τον εαυτό του αξιόπιστο. Όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά στη σημερινή εποχή που οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να δημιουργούνται και να χαλάνε ακόμη και μέσω διαδικτύου. Αλλά και τότε που ο άνθρωπος ζούσε στον Παράδεισο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια τέλεια σχέση. Αν ο Αδάμ αγαπούσε πραγματικά την Εύα δε θα την κατηγορούσε στο Θεό υπερασπιζόμενος τον εαυτό του!
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ  ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΩ
 Ο Χριστιανισμός όπως και όλες οι θρησκείες προσπάθησαν να περιορίσουν το σεξουαλικό ένστικτο με εντολές και απαγορεύσεις Η πειθαρχία του έρωτα είναι απαραίτητη, το ερωτικό πάθος  είναι μια δύναμη αναρχική  που αν δεν τιθασευτεί μπορεί να κατασπαταληθεί άσκοπα. Είναι σαν μια πηγή που αν τα νερά της ρέουν προς κάθε κατεύθυνση χάνονται, αν όμως μπουν αναχώματα μπορεί να δημιουργηθεί ολόκληρος ποταμός. Έτσι, αν ένα ζευγάρι πιστέψει ότι  ο δεσμός μεταξύ τους είναι οριστικός και αμετάκλητος, η φαντασία δεν θα έχει ερέθισμα να περιπλανηθεί έξω από τους δύο. Ούτε θα οπτικοποιήσει τη δυνατότητα μιας άλλης, ίσως πιο εκστατικής  ευτυχίας με ένα άλλο πρόσωπο. Αυτό αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα να καταφέρουν να μείνουν για μια ζωή μαζί, όπως είναι και το επιθυμητό στην αρχή του πάθους τους.
Η φιλοσοφική και ψυχολογική προσέγγιση του έρωτα είναι ατελείωτη και δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα βιβλίο. Η βιοχημική προσέγγιση από την άλλη δείχνει να είναι πιο συγκεκριμένη και επιβεβαιώνει ή απορρίπτει τις ιδέες που είχαμε μέχρι τώρα για τον έρωτα. Επιτέλους η επιστήμη είναι σε θέση να απαντήσει στα συγκλονιστικά ερωτήματα που έχουμε όλοι μας για τα διάφορα στάδια μιας ερωτικής σχέσης. Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κατανόηση γι’ αυτά τα στάδια, από το πρώτο ραντεβού, τον οργασμό, τη ζήλια μέχρι το χωρισμό. Προσπαθώντας να αγγίξω και κάποιες άλλες πτυχές εστιάζω κυρίως στα νευροχημικά δεδομένα που μας προσφέρουν σήμερα οι σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης του εγκεφάλου και η πληθώρα των μελετών για τους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τις ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Βέβαια προσπάθησα να μεταφέρω τα επιστημονικά δεδομένα με όσο το δυνατό απλούστερο τρόπο ώστε να είναι κατανοητά από τον καθένα.
Χαρτογραφώντας τον εγκέφαλο και ατενίζοντας τον έρωτα από αυτή την πλευρά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις με καλύτερο τρόπο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι αποδείχτηκε ότι το ερωτικό πάθος τελειώνει σύντομα εξαιτίας κάποιων χημικών ουσιών δεν πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας προτρέπει να αναζητούμε τρόπους να αναπτύξουμε πιο γρήγορα δεσμούς στοργής και τρυφερότητας ώστε να διαφυλάξουμε τη σχέση.
Μπορώ να οραματιστώ μια εποχή που οι επιστημονικές μας γνώσεις θα είναι επαρκείς ώστε να κατανοήσουμε αυτό το τέλειο όργανο, τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για κάθε συναίσθημά μας. Ίσως τότε μπορέσουμε να αναπτύξουμε την αυτοεπίγνωση, την ενσυναίσθηση και επομένως τη συνεργατικότητα.  Ίσως τότε μπορέσουμε να εμφυσήσουμε αυτοέλεγχο στα συναισθήματά μας για να τα χρησιμοποιούμε έξυπνα, ώστε να ξεφύγουμε από τον παραλογισμό και τη διάχυτη δυστυχία που κυριαρχούν στις σημερινές ερωτικές σχέσεις και στους γάμους.  


 Περιεχόμενα

1)      Εισαγωγή
2)      Ο Έρωτας που ξέραμε
3)      Ο έρωτας σήμερα
4)      Είμαστε μηχανές του σεξ;
5)      Ο κύκλος των στοιχείων
6)      Η Χημική διάλεκτος του έρωτα
7)      Είναι απαραίτητο το σεξ?
8)      Ενδιαφέροντα ζευγαρώματα
9)      Ο έκλυτος βίος του…ιπποκάμπου
10)  Ανατομία της λογικής και του συναισθήματος
11)  Συναισθήματα: δύναμη ή αδυναμία
12)  Το πρώτο ραντεβού
13)  Ερωτικό παραλήρημα
14)  Η παράνοια του έρωτα
15)  Μπορείς να κάνεις κάποιον να σε ερωτευτεί?
16)  Πώς επιλέγουμε σύντροφο
17)  Γιατί οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές
18)  Σεξ και χρήμα
19)  Η ανταμοιβή του οργασμού
20)  Τα κέντρα ηδονής
21)  Τα σκυλιά του Pavlov
22)  Το πλεονέκτημα της μονογαμίας
23)  Ψυχική υγεία και σεξουαλικότητα
24)  Διαταραχές προσωπικότητας και ερωτικές σχέσεις
25)  Από την έξαρση στην απελπισία
26)  Ο φόβος της μοναξιάς
27)  Το σεξ που εξοντώνει
28)  Σεξουαλική εξάρτηση
29)  Τα…βάρη των αντρών
30)  Διαφορές αντρών και γυναικών
31)  Το βασανιστήριο της ζήλιας
32)  Βιοχημική εξήγηση της απιστίας
33)  Ο θυμός φέρνει θυμό
34)   Ο βίαιος νους
35)  Η βία των λέξεων
36)  Ο πόνος στη ζωή μας
37)  Ερωτική απογοήτευση
38)  Η εκδίκηση είναι ευχάριστη
39)  Αφροδισιακές ουσίες
40)  Ερωτικά ελιξήρια
41)  Πολλά υποσχόμενες…συνταγές!
42)  Άλλες διεγερτικές ουσίες
43)  Ένα παστέλι πριν ή μετά το σεξ
44)  Η σόγια και η γονιμότητα
45)  Τη θέλουν οι γυναίκες σε μεγάλες ποσότητες

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ  ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΖΗΚΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


http://partaolablog.blogspot.com/